Ai gura uscată? Află care pot fi cauzele acestei probleme
Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată în viaţă cu senzaţia de gură uscată, în special în momente de nervozitate, necazuri, stres. Însă, dacă aveţi gura uscată mai tot timpul, pe lângă faptul ca este o senzaţie deranjantă, aceasta poate duce la probleme de sănătate sau poate indica prezenţa unei probleme medicale grave.
Saliva nu are numai rol de lubrifiere a cavităţii bucale, ci şi de ajutor în digestie, protejare a dinţilor de carii, prevenire a infecţiilor prin control bacterian şi înlesnirea procesului de masticaţie şi înghiţire.
Iată câteva cauze posibile pentru nefuncţionarea corespunzătoare a glandelor salivare:
Unele medicamente
Peste 400 de medicamente pot cauza gura uscată, ca şi efect secundar, inclusiv antihistaminicele, decongestivele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele şi antidepresivele.
Anumite boli
Bolile care afectează glandele salivare, ca diabetul, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, sindromul Sjogren, pot avea ca efect gura uscată.
Expunerea la radioterapie
Glandele salivare pot avea de suferit în urma expunerii capului şi gâtului la radioterapie, în tratamentul anticanceros. Scăderea fluxului salivar poate fi totală sau parţială, permanentă sau temporară.
Tratamentele prin chimioterapie
De asemenea, medicamentele utilizate în tratamentul anticanceros pot avea drept efect saliva vâscoasă, şi de aici senzaţia de gură uscată.
Menopauza şi postmenopauza
Femeile care ajung la menopauză sau postmenopauză pot avea adesea senzaţia de gură uscată, datorită modificărilor ce au loc la nivel hormonal.
Consumul de tutun
Ştim cu toţii că fumul de ţigară atentează la sănătatea noastră. Pe lângă multe alte probleme pe care poate să le creeze fumatul, senzaţia de gură uscată este una dintre ele. Apare adesea la fumători de pipă, trabuc sau ţigarete tari.
Modalitatea de vindecare este reprezentată de tratarea cauzei care stă la originea senzaţiei de gură uscată. În cazul în care medicţia este problema, medicul va schimba prescripţia sau doza. Dacă este vorba despre o disfuncţie a glandelor salivare, care a cauzat scăderea fluxului salivar, medicul poate recomanda un tratament medicamentos sau un regim adecvat pentru ameliorarea problemei.