Obezitatea şi înaintarea în vârstă cresc riscul îmbolnăvirii de cancer
Cancerul apare atunci când celulele organismului devin anormale și încep să se multiplice fără control. Celulele normale au un anumit ciclu de viaţă, înmulțindu-se pentru a asigura înlocuirea ţesuturilor uzate, vindecarea rănilor şi menţinerea sănătăţii organismului. Când celulele încep să crească necontrolat, formează o masă numită tumoră.
Unele tumori cresc doar acolo unde apar, fiind numite tumori benigne, în timp ce altele cresc local, dar pot invada şi distruge ţesuturile normale din jurul lor. Acestea sunt numite tumori maligne sau cancere.
Deși medicina a avansat, in ultimii 50 de ani tot mai mulți oameni au fost diagnosticați cu această nemiloasă boală. Vestea bună este că pentru prima dată în istorie tot mai mulți pacienți sunt vindecați sau trăiesc cu această boală o perioadă îndelungată.
Persoanele vârstnice se îmbolnăvesc de cancer mai des
Ca și in cazul bolilor de inimă, cancerul este mai des întâlnit la oamenii în vârstă. În 77% din cazuri, cancerul apare la persoanele de peste 55 de ani, însă este important de menționat că oamenii trăiesc cu câteva decenii mai mult decât o făceau acum 100 de ani.
Obezitatea poate fi un factor declanşator
Un alt factor cheie care duce la apariția cancerului este obezitatea. Pentru cei care suferă de obezitate, cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt: la sân (apare după instalarea menopauzei), la rinichi, la esofag și la tiroidă.
Deși oamenii sunt din ce în ce mai educați cu privire la această boală, anumite tipuri de cancer precum cel gastrointestinal și cel de piele se întâlnesc din ce în ce mai des. Astfel diagnosticarea din timp a acestor boli este vitală.