Home  /  Psihiatrie

Psihiatrie

Psihiatria este ramura medicală specializată în diagnosticarea, identificarea cauzelor, tratamentul şi reabilitarea tulburărilor psihice.

Tulburarile psihice pot afecta majoritatea aspectelor vieții unei persoane: emoţiile, gândurile, comportamentul, percepţia, relaţiile interpersonale, sexualitatea, funcționarea socială, activitatea profesională, calitatea vieții și chiar durata acesteia.

Scopul psihiatriei este reprezentat de sănătatea mentală. Conform OMS (Organizaţia Mondială a Sănătății), sănătatea se defineşte ca stare completă de bine fizic, psihic și social și nu doar ca absenţa unei boli sau a unei infirmităţi. Sănătatea mentală este o parte constitutivă esenţială a stării de sănătate. Reprezintă un factor important pentru o viață împlinită. Starea de sănătate este influențată de factori biologici, factori de mediu, factori socio-economici.

De asemenea, cauzele tulburărilor psihice sunt multiple şi cuprind componente biologice, genetice, epigenetice, factori de mediu, cauze psiho-sociale, componente  fizice și chimice.

Categorii de tulburări psihiatrice întâlnite frecvent sunt: tulburările dispoziţiei (depresia majoră, tulburarea bipolară), tulburările de anxietate (de ex. tulburarea de panică), tulburările psihotice (schizofrenia), tulburările cognitive (delirium, demenţe ca de exemplu în boala Alzheimer), tulburările de control al impulsurilor, tulburările de personalitate, tulburările legate de substanţe (ca de exemplu dependenţele de alcool sau droguri).

Depresia este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial; este o afecţiune psihică frecventă ce afectează în prezent peste 264 milioane de oameni, conform OMS. Simptomele depresiei includ: stare de tristeţe, lipsa plăcerii și a interesului, retragere socială, nivel de energie scăzut, oboseală, tulburări de concentrare, indecizie, tulburări ale apetitului alimentar și tulburări de somn (insomnie), simţăminte de autodepreciere și de vinovăție și, uneori, idei suicidare cu sau fără plan. Aceste simptome afectează funcționarea obișnuită a persoanei și au o durata de minim 2 săptămâni. În prezent tratamentul depresiei este eficient și poate fi farmacologic şi/sau psihoterapeutic.

Tulburarea bipolară constă în episoade depresive și episoade maniacale, acestea reprezentând perioade de cel puțin 7 zile de dispoziție elevată, expansivă, euforică sau iritabilă, cu nivel de energie crescut, insomnii și necesar redus de somn, logoree, stimă de sine inflaţionată, idei de grandoare și uneori tulburări de percepţie. De-a lungul vieții episoadele sunt în general recurente și sunt separate de perioade de dispoziție în limite normale și cu funcționare bună. Această tulburare are un prognostic bun în contextul tratamentului corect.

Tulburările anxioase constituie grupul cel mai frecvent de afecţiuni psihiatrice. Cuprind: tulburarea de panică, tulburarea de anxietate generalizată, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea de stres posttraumatic. Exemple de simptome de anxietate pot fi: senzația de frică fără obiect, hipervigilenţa, dificultăţi de concentrare, insomnia, senzația de „nod în gat”, simptome digestive, tremor, tresăriri musculare, tensiune musculară, dureri de cap, oboseală, hiperventilaţie și senzație de „lipsă de aer”, acestea în absenţa unei cauze fizice a manifestărilor. Tulburarile anxioase pot fi tratate eficient atât cu psihoterapie cât și cu medicaţie antidepresivă și anxiolitică atunci când este cazul.

Schizofrenia este o afecţiune psihică cronică ce se caracterizează prin tulburări la nivelul gândirii, percepţiei, emoţionalităţii și comportamentului. Pacienții au adesea halucinații, cel mai frecvent auditive (aud voci) și idei delirante (de exemplu pot avea impresia că sunt persecutaţi, prejudiciaţi, urmăriți ori pot avea anumite idei cu caracter mistico-religios). Impactul bolii asupra funcţionarii în societate și asupra calităţii vieții este semnificativ. În prezent schizofrenia este o afecţiune tratabilă ce necesită combaterea stigmatizării asupra celor afectaţi și implicare de lungă durată atât a profesioniştilor în sănătate mintală cât și a familiei și apropiaţilor pacienţilor. Tratamentul farmacologic este necesar, iar psihoterapia suportivă ajută.

Tulburarile cognitive afectează aproximativ 50 de milioane de persoane la nivel global. Demenţele sunt afecţiuni cronice progresive care afectează în general persoane de peste 65 ani și în care apar deficienţe de memorie și pot fi afectate orientarea, percepţia, funcționarea intelectuală, raţionamentele, pot apărea modificări ale personalităţii, ale comportamentului și ale dispoziţiei și scade treptat capacitatea de autoîngrijire. Pacienții prezintă frecvent și simptome anxioase și depresive. Tratamentele actuale sunt suportive și pot avea rol de încetinire a progresiei afecţiunii.

Psihiatria utilizează criterii specifice de diagnostic pentru fiecare tulburare psihică, conform clasificărilor internaționale: ICD 11 (Internațional Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) și DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), pentru a crește acurateţea și fiabilitatea diagnosticării.

Interviul psihiatric este tehnica diagnostică de bază în psihiatrie. În examinarea psihiatrică sunt incluse istoricul complet al pacientului și examenul stării psihice. Se ia în calcul evaluarea medicală somatică completă. Sunt utile analizele de laborator uzuale și imagistica medicală pentru diagnostic și urmărire a evoluţiei. Pot fi necesare consulturile interdisciplinare. Diagnosticul psihiatric este de excludere, adică trebuie făcută foarte atent diferenţierea între cauzele psihice și cauzele somatice ale unor simptome, trebuie excluse posibilele afecţiuni fizice ce pot produce tabloul clinic cu care pacientul se prezintă la psihiatrie. Diagnosticul orientează tratamentul și ajută la predicţia evoluţiei viitoare a pacientului. De comun acord cu pacientul, medicul stabileşte conduita terapeutică potrivită.

Dr. Andra Morasan, medic specialist psihiatru, consilier în Analiza existenţială și Logoterapie.

Doctorii noştri

Dr-Nicoleta-CARTAS

Specialitate PSIHIATRIE – medic primar

Dr. Nicoleta CARTAS

medic

Specialitate PSIHIATRIE – medic primar

Dr. Gabriela CRIŞU

Serviciu Preț
Serviciu 1 Preț 1
Serviciu 2 Preț 2
  • Solicită acum o programare prin intermediul formularului de mai jos.

    Un reprezentant Elytis te va contacta telefonic și te va ajuta să stabilești o programare la medicul și la specialitatea dorite.

  • DD dot MM dot YYYY
  • :
Call Now Button