Principiile de aplicare a exerciţiilor kinetoterapeutice
Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului. Kinetoterapia nu este sinonimǎ cu gimnastica medicalǎ, deși o ȋnglobeazǎ. Kinetoterapia utilizeazǎ mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.
Principiul non nocere (întâi de toate, nu face rău)
Este un principiu de bază al oricărui tratament medical , este acela de a nu aplica un tratament, decât cu siguranţa de a îmbunătăţii starea sănătăţii pacientului şi nu de a face rău.
Principiul precocităţii tratamentului
Tratamentul de recuperare trebuie început cât mai devreme cu putinţă, întârzierea duce la prelungirea duratei tratamentului cu rezultate mai nesigure. Mişcările se încep imediat ce starea de sănătate permite. Exerciţiile indicate în această perioadă se adresează extremităţilor segmentului lezat dacă nu sunt imobilizate în aparat gipsat. Tratamentul trebuie început cu precocitate pentru a evita instalarea atitudinii vicioase.
Principiul gradării corecte a efortului
În gimnastica medicală gradarea corectă a efortului este obligatorie, pornind de la limita inferioară a posibilităţilor normale ale segmentului afectat, ea crescând zi de zi pentru a-l integra în final în complexul de mişcări cotidiene normale.
Principiul continuităţii până la recuperarea totală
Tratamentul de gimnastică medicală este de lungă durată, întreruperile au ca urmare prelungirea proceselor de vindecare şi un regres proporţional cu durata întreruperii programului de recuperare.Tratamentul trebuie continuat până la refacerea totală a calităţilor fizice.
Principiul individualizării tratamentului
Individualizarea tratamentului se face în funcţie de diversitatea tratamentului , varietatea afecţiunilor şi a intervenţiilor chirurgicale, precum forma de reacţie a organismului la tratament. Instituirea tratamentului trebuie să ţină cont de o serie de factori, printre care: factori legaţi de persoana bolnavului şi factorii generaţi de natura intervenţiei chirurgicale.