Înțelegem ficatul prin FibroScan®

Aceste informații vă vor ajuta să înțelegeți rezultatele FibroScan. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre rezultate și vă va oferi mai multe informații în timpul programării dumneavoastră.

Despre elastografie hepatică și FibroScan

Elastografia hepatică este un test neinvaziv pe care îl poate folosi furnizorul de servicii medicale  pentru a afla detalii despre sănătatea ficatului dumneavoastră. Neinvaziv înseamnă că nu se introduce nimic în interiorul corpului dumneavoastră.

FibroScan este un tip de elastografie hepatică, o  tehnologie specială care măsoară rigiditatea ficatului (duritatea) și modificările grase din ficat.

Aceste măsurători ajută medicul să afle mai multe despre boala dumneavoastră de ficat.

Iată câțiva termeni utili pe care trebuie să îi cunoașteți în legătură cu rezultatele FibroScan:

  • Fibroză: cicatrici în ficat.
  • Rigiditatea ficatului: duritatea ficatului legată de cicatricile hepatice.
  • Modificarea grăsimilor: o acumulare anormală de grăsime în ficat.
  • Steatoză: O afecțiune cauzată de a avea prea multă grăsime în ficat.
  • Scorul CAP: modul în care se modifică procentul de grăsime măsurat din ficat.

Medicul va folosi scorul CAP pentru a afla gradul dumneavoastră de steatoza.Scorul  CAP este măsurat în decibeli pe metru (dB/m); va varia de la 100 dB/m la 400 dB/m. Scorul CAP și gradul de steatoză pot crește sau coborî în timp.

Următorul tabel prezintă intervalele de scoruri CAP și steatoza corespunzătoare; arată cât de mult din ficat este afectat de acumularea de grăsime. Normal, ficatul poate avea până la 5% modificări grase. Un scor sub 238 dB/m înseamnă că respectiva cantitate de grăsime din ficat nu este mai mare decât în ​​mod normal.

Rezultatul rigidității ficatului este măsurat în kilopascali (kPa). Rezultatele normale sunt de obicei între 2 și 7 kPa. Rezultatul dvs. poate fi mai mare decât cel normal, dacă aveți boală hepatică. Cel mai mare rezultat posibil este 75 kPa.

Medicul dumneavoastră va utiliza rezultatul rigidității hepatice și istoricul medical pentru a afla scorul de fibroză. Rezultatele dvs. pot varia de la normal la avansat.

  • Normal: asta înseamnă că ficatul nu are cicatrici sau are cicatrici ușoare.
  • Moderat și sever: cicatricea hepatică poate fi inversată (anulată) prin tratarea bolii dumneavoastră hepatice. Nutriția bună și sănătoasă, modificările stilului de viață pot, de asemenea, să încetinească sau să inverseze acumularea de cicatrici în ficatul. Este posibil să nu aveți niciun simptom de cicatrizare moderată a ficatului.
  • Avansat: Ciroza este o formă de ficat cu  cicatrici avansate. Acest lucru se întâmplă în timp, în bolile hepatice cronice (pe termen lung).

Puteți utiliza următorul tabel pentru a verifica starea de sănătate a ficatului dumneavoastră. Aceasta se bazează pe diagnosticul dvs., rigiditatea ficatului și scorurile de fibroză. Nu toate bolile sunt enumerate în tabel. Dacă nu vedeți boala pe listă, adresați-vă medicului pentru a vă analiza rezultatele.

Sursa foto: https://www.semanticscholar.org/paper/Assessment-of-Liver-Fibrosis-by-Transient-and-APRI-Singh-Misra/f045a6c7853a93f72cdb59459e054fad1343bc13

Anumite condiții pot cauza un rezultat de rigiditate hepatică prea mare, ceea ce îl face incorect. Este posibil să aveți mai puține cicatrici decât sugerează rezultatele.

Acest lucru se poate întâmpla dacă aveți:

  • Inflamație hepatică: Aceasta poate fi cauzată de un ficat recent  afectat de boală. Poate fi cauzată și de consumul intens de alcool pe termen lung.
  • Tumori benigne (nu cancer) sau canceroase (cancer) în ficat.
  • Congestie hepatică: asta înseamnă că ficatul este prea plin de sânge sau de alte fluide. Aceasta este de obicei cauzată de insuficiență cardiacă.

FibroScan poate da rezultate mai puțin precise sau să nu dea niciun rezultat dacă aveți:

  • Obezitate: Aceasta înseamnă că indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 30 (cantitate mare, nesănătoasă de grăsime corporală).
  • Ascita: se acumulează lichid în abdomen.
  • Obstrucție biliară: un blocaj care nu lasă să iasă suficientă bilă de la nivelul ficatului.
  • Țesut cicatricial: țesut de la intervenții chirurgicale sau radiații acumulate în apropierea ficatului.

Dr. Oana Timofte
Medic Primar Endocrinologie