Home  /  Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

Nutriţia şi dietetica

Plecând de la spusele lui Hipocrate: “Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente”, nutriţia şi  dietetica fac referire tocmai la ceea ce înseamnă abordarea unei alimentaţii corecte, atât pentru omul sănătos cât şi pentru pacientul cu diferite patologii.

Când vorbim despre nutriţie, vorbim despre echilibru, despre ceea ce înseamnă să adopţi un stil de viaţă sănătos pentru ca în final să vă îmbunătăţiţi calitatea vieţii. Astfel, consilierea nutriţională are drept scop restabilirea echilibrului nutritiv în scop profilactic şi curativ.

 

Desfăşurarea programului de consiliere nutriţională

 

  1. Consultaţia iniţială

Consultaţia iniţială va avea la bază evaluarea nutriţională a pacientului. Aceasta constă în :

– măsurători antropometrice: greutate, înălţime;

– determinare IMC;

– determinarea indicelui de grăsime corporală şi viscerală;

– determinarea procentului de masă musculară;

– istoric medical / antecedente medicale;

– evaluarea obiceiurilor alimentare;

– evaluarea nivelului de activitate fizică;

– profilul social.

Toate aceste date vor fi utilizate pentru:

– determinarea necesarului energetic zilnic;

– elaborarea unui plan alimentar pentru următoarea perioadă.

A doua etapă constă în partea de:

 

  1. Monitorizare

Monitorizarea se va face săptămânal şi va avea în vedere schimbările care apar pe parcursul unei săptămâni. Pacientul este reevaluat şi se aduc ajustări în regimul alimentar stabilit anterior.

Nutriţia clinică urmăreşte echilibrarea statusului alimentar al pacienţilor diagnosticaţi cu diferite patologii. Fiecare patologie în parte prezintă particularităţile sale din punct de vedere nutriţional de aceea este extrem de important ca pe lângă tratamentul medicamentos stabilit de medicul curant să se stabilească şi un regim alimentar.

Diabet zaharat

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Glucoza este principalul glucid (zahăr) care se găseşte în sânge şi totodata este principala sursă de energie. Glucoza provine din alimentaţia zilnică, dar poate fi sintetizată şi în ficat sau muşchi. Prin intermediul sângelui este transportată la fiecare celulă a corpului.

Pancreasul este un organ situat în cavitatea abdominală, între stomac şi splină, acoperit parţial de stomac, ce ajuta pe de o parte digestia, pe de alta parte sintetizează şi elibereaza în sânge un hormon – insulina, care are rolul de a menţine nivelul glucozei din sânge în limitele normale.

Se întâmplă ca organismul să nu producă suficientă insulină sau acest hormon nu îşi exercită rolul aşa cum ar trebui. Astfel glucoza rămâne în sânge şi nu ajunge la celule, ale căror viaţă depinde de glucoză.

Serviciu Preț
Serviciu 1 Preț 1
Serviciu 2 Preț 2
  • Solicită acum o programare prin intermediul formularului de mai jos.

    Un reprezentant Elytis te va contacta telefonic și te va ajuta să stabilești o programare la medicul și la specialitatea dorite.

  • DD dot MM dot YYYY
  • :
Call Now Button