Home  /  Boli   /  Cercetătorii sunt pe cale să descopere gelul care repară articulaţiile

Cercetătorii sunt pe cale să descopere gelul care repară articulaţiile

Prin flexibilitatea şi mobilitatea pe care le oferă organismului nostru, articulaţiile trebuie protejate şi fortificate încă din tinereţe pentru a preveni diversele afecţiuni care pot apărea şi care ar impiedica desfăşurarea unei vieţi normale. Statisticile arată că incidenţa acestor afecţinuni este în continuă creştere şi există peste 200 de boli care ne pot afecta articulaţiile.

Din fericire, medicina a evoluat şi ea odată cu trecerea anilor şi este pe cale să le ofere persoanelor cu probleme articulare o şansă nesperată de vindecare. Oamenii de ştiinţă studiază două geluri reconstructive, capabile să stimuleze creşterea ţesutului articular.

Experimentele au fost realizate pe animalele de laborator, astfel că va mai fi nevoie de verificări ulterioare înainte ca cele două geluri să fie utilizate pe oameni. Ambele preparate vizează recostrucţia cartilajului prin intermediul unor procedee bazate pe geluri stimulatoare locale.

Primul compus este realizat din nanofibre, care, după ce au fost injectate sub formă de gel în articulaţie, acolo unde cartilajul este afectat, reuşesc să se autoasambleze formând o matrice mai solidă care reuşeşte să lege un factor de creştere (TGF-beta1) ce regenereză cartilajul.

Al doilea compus este un gel din agaroză, o substanţă frecvent folosită în laboratoare pentru creşterea culturilor celulare. Injectându-l şoarecilor în spaţiul dintre os şi membrana osoasă externă, el a permis formarea unui nou cartilaj într-o perioadă de o lună de zile.