Află ce este mamografia şi cum se efectuează aceasta
Mamografia este o examinare a sânilor bazată pe raze X şi este folosită pentru a detecta modificări în ţesutul mamar. Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă astăzi, ce poate detecta precoce cancerul de sân. Este o metodă ideală şi indispensabilă pentru femeile mai în vârstă de 40 de ani, ce au un risc mai crescut de a dezvolta cancer la sân.
O astfel de examinare poate fi destul de stresantă pentru o femeie, având în vedere că există posibilitatea de a descoperi o tumoră. Procedura în sine este relativ simplă. Majoritatea afecţiunilor sânului nu sunt maligne şi chiar dacă restul afecţiunilor sunt date de cancer, peste 90% dintre acestea sunt curabile, dacă sunt detectate precoce şi tratate prompt.
Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezintă cea mai bună metodă radiologică de a descoperi cancerul de sân precoce, înainte de a aparea semne sau simptome evidente de cancer. Unele studii au arătat că mamografia poate reduce rata de deces prin cancerul de sân cu mai mult de o treime.
Cum se efectuează o mamografie?
Mamografia se efectuează de obicei între 10 şi 15 minute. Cel mai mult timp este necesar pentru o poziţionare corectă şi pentru a pregăti echipamentul – expunerea propriu-zisă la raze X durează câteva secunde. Vi se va cere să vă poziţionaţi sânii pe un suport plat pe mamograf. Va fi un alt suport plat deasupra sânilor care se va mişca în jos până când sânii vor fi presaţi între cele două suporturi, pentru a avea o bună susţinere şi pentru a putea permite înregistrarea unor imagini clare. Puteţi simţi această presiune ca fiind inconfortabilă sau dureroasă. Medicul radiolog va mânui aparatul din spatele unui ecran, însă vă va putea vedea şi auzi pe toată durata examinării.
Pentru un simplu control de rutină se vor efectua doar două imagini a fiecărui sân, una din lateral şi una de sus. Dacă se efectuează o mamografie pentru diagnostic, atunci se vor mai face altele în plus, din diferite unghiuri pentru imagini mai detaliate. Vi se va cere să staţi nemiscată în timpul fiecărei imagini efectuate. După o mamografie vă puteţi imbrăca imediat şi vă puteţi deplasa spre casă în orice moment în care vă simţiţi pregătită.
Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificările sau anomaliile de structură detectate prin autoexaminarea sânilor sau prin examen clinic, şi necesită adesea mai mult de două expuneri, fiind folosite ca screening pentru a detecta cancerul incipient, nesuspectat.