Home  /  Boli   /  Câteva simptome alarmante la bebeluşi

Câteva simptome alarmante la bebeluşi

Orice simptom pe care îl manifestă bebeluşul este îngrijorător pentru tine, dar nu trebuie să dai fuga mereu la pediatru pentru cea mai mică febra, iritaţie de la scutec sau o tuse uşoara. Pe de alta parte, trebuie să fii foarte atentă la unele simptome care pot părea inofensive, dar care pun în pericol sănătatea şi viata micuţului tau. Iată căteva simptome alarmante la bebeluşi, pe care nu trebuie să le ignori!

Îngălbenirea excesivă a pielii

Icterul fiziologic este firesc la nou-nascuti, dar se amelioreaza rapid. In cazul in care pielea bebelusului tau se ingalbeneste din ce in ce mai tare, in loc sa revina la o culoare normala, rozalie, este cazul sa mergi cu el la pediatru, deoarece este semn ca icterul s-a acutizat.

Febra mai mare de 38 de grade Celsius

Nicio febra care depaseste valoarea de 38 de grade Celsius nu trebuie ignorata, mai ales daca micutul are mai putin de 2 luni. Cu cat este mai mic, cu atat febra este mai periculoasa pentru organismul lui fragil. Este important sa duci bebelusul de urgenta la medic, deoarece poate fi semn de meningita, o infectie care-i poate ameninta viata.

Cianoza (învineţirea sau albăstrirea pielii)

Exista situatii in care albastrirea usoara a pielii, in special a manutelor si picioruselor, este fireasca, fiind un semn al iritabilitatii bebelusului, efortului de a suge sau chiar al frigului.Insa atunci cand buzele si zona din jurul gurii bebelusului sunt cianotice, invinetirea nu mai este atat de normala. Poate fi un simptom al oxigenarii insuficiente a sangelui si este bine sa verifici la medic ca bebelusul tau este sanatos si nu prezinta niciun risc.

Dificultăţi mari de respiraţie

Bebelusii pot avea frecvent probleme cu respiratia, dar nu mereu sunt un simptom al unei boli grave. Insa atunci cand bebe depune eforturi sa respire, vei observa ca isi forteaza muschii toracici, se inroseste la fata, iar fosele nazale i se flutura cu viteza, din cauza incercarilor de a respira normal. In acest caz este necesar sa mergi cu el la medic, deoarece poate fi vorba de o problema de respiratie grava.

Deshidratarea

Deshidratarea este o afectiune foarte serioasa, care are o multime de repercusiuni in sanatatea copilului. In cazul in care bebelusul nu uda suficiente scutece pe zi, inseamna ca este deshidratat. Alte semne dedeshidratare includ gura uscata, ochi adanciti in orbite si stare apatica, letargica.

Deshidratarea apare adesea in urma febrei crescute, supraincalzirii, episoadelor repetate de diaree sau varsaturi, dar si pierderea in greutate.

In cazul in care suspectezi ca micutul este deshidratat mergi cu el la medic. Cu cat prezinta mai multe simptome, cu atat deshidratarea este mai grava si lasa mai multe urme in organism.

Varsaturi bilioase de culoare verde

Bebelusii nu numai ca vomita des, dar si regurgiteaza, o reactie fireasca si normala dupa fiecare alaptare, dar care este confundata adesea cu varsaturile. In situatia in care continutul varsaturilor este de culoare verzuie, trebuie sa mergi de urgenta cu bebe la medic, deoarece este un simptom grav. Poate indica obstructii intestinale, hemoragii interne, comotii cerebrale (daca apare dupa o lovire la cap) si alte afectiuni grave care necesita evaluarea unui medic.