Home  /  Boli   /  Ce anume determină modificările celulelor de pe colul uterin

Ce anume determină modificările celulelor de pe colul uterin

Modificările anormale ale celulelor de pe colul uterin sunt, de cele mai multe ori, cauzate de anumite tipuri de papilomavirus uman sau HPV. Acesta este o boală cu transmitere sexuală. De obicei, aceste modificări celulare se dezvoltă independent de alte afecţiuni. Totuşi multe dintre tipurile de HPV au fost asociate cu cancerul de col uterin. De aceea, este foarte important pentru toate femeile să facă, periodic, testul Papanicolau.

Modificările celulare de la nivelul colului uterin au nevoie de mulţi ani pânî să se transforme în cancer. Uneori acestea sunt cauzate de diverse infecţii, cum ar fi infecţiile provocate de bacterii sau ciuperci. Aceste tipuri de modificări celulare pot fi tratate. La femeile care se află la menopauză, testul Papanicolau poate depista modificări celulare care sunt doar rezultatul înaintării în vârstă.

Factorii care cresc riscul obţinerii unui testul Papanicolau cu rezultate anormale:

Cel mai mare risc este legat de activitatea sexuală prin intermediul căreia se poate contacta HPV, iar rezultatele testului Papanicolau ar putea fi patologice. De asemenea, contactul sexual fară prezervativ sau cu mai mulţi parteneri, se încadrează în aceeaşi categorie de risc. HPV poate rămâne în organism timp de mai mulţi ani fără să se ştie acest lucru. Chiar dacă în prezent, o persoană are un singur partener sexual, utilizează prezervativ, ar putea ca testul Papanicolau să fie anormal dacă a fost expusă la virusul HPV în trecut. Fumatul sau un sistem imunitar slăbit pot creşte şansele modificărilor celulare ale colului uterin.

Cum se manifestă modificările celulare anormale:

Modificările celulare, în sine, nu determină simptome. HPV-ul cauza a celor mai multe teste Papanicolau patologice – provoacă simptome. Acesta este motivul pentru care realizarea în mod constant a frotiului Papanicolau este atât de importantă. În cazul în care testul Papanicolau anormal este provocat de boli cu transmitere sexuală ori alte infecţii simptomele ar putea fi:
◦ scurgeri vaginale anormale (modificare a culorii, mirosului, texturii);
◦ durere, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul zonei pelvine sau genitale, în timpul actului sexual sau urinării;
◦ răni, umflături, vezicule, erupţii cutanate sau negi în jurul organelor genitale.