Home  /  Boli   /  Bolnavii de diabet nu vor mai avea nevoie să-şi facă injecţii cu insulină

Bolnavii de diabet nu vor mai avea nevoie să-şi facă injecţii cu insulină

Diabetul de tip I este o formă de boală care se înregistreaza la aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet din ţara noastră. Ea se caracterizează printr-o lipsă toatală a secreţiei de insulină, debutând relativ brusc cu simptome evidente. Această formă de boală poate fi întâlnita la toate vârstele, dar caracterizează mai ales pacienţii la care boala debutează sub 30 ani. Sub această vârstă aproape toţi pacientii sunt insulino-dependenţi.

Din fericire, oamenii de ştiinţă au elaborat un nou tratament care şi-a arătat eficienţa la o pacientă cu diabet de tipul I. După ce i s-au transplantat celule producătoare de insulină în epiploon (parte din peritoneu, membrana care acoperă intestinele), după aproximativ un an de zile de la transplantarea celulelor, femeia nu a mai avut nevoie de insulină prin injecţie.

Cercetătorii au evitat astfel complicaţiile care aveau loc atunci când transplantau aceste celule în ficat, prin utilizarea epiploonului.

Pe termen lung, oamenii de ştiinţă au ca scop indentificarea unei locaţii pentru un miniorgan care imită funcţiile pancreasului, numit BioHub. Bazat pe tratamentul încununat cu succes, epiploonul pare locul potrivit pentru acest organ artificial.

Diabetul de tip I afectează extrem de mulţi oameni la nivel mondial, iar aceştia necesită o schimbare completă a stilului de viaţă. Din păcate diabetul poate produce complicaţii majore care se pot solda chiar cu decesul. Această descoperire este probabil cea mai bună veste din ultimii ani pentru persoanele care suferă de această afecţiune.