Cum poţi diminua disconfortul testului Papanicolau?
Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Procedura a salvat milioane de vieţi până acum, permiţând doctorilor să trateze şi să îndepărteze complet cancerul de col uterin înainte ca acesta să se răspândească în tot corpul.
Astfel, testul Papanicolau este unul extrem de important şi trebuie făcut anual de către orice femeie care şi-a început viaţa sexuală. Din păcate, multe dintre noi, renunţă la el din varii motive: frica de durere, frica unui rezultat nefavorabil sau lipsa unei informări de specialitate. Această opţiune nu este o soluţie, pentru că acest test îţi poate salva viaţa.
Vă prezentăm mai jos câteva sugestii pentru a reduce diconfortul examinării:
Focalizează-ţi gândurile în altă parte
După ce ai făcut programarea, nu te mai gândi la procedura în sine, pentru că nu vei mai fi în stare să te relaxezi, iar asta îţi va da o stare de discomfort.
Poartă un dialog cu medicul
Dacă îţi este frică spune-i medicului acest lucru. Cu siguranţă, va fi receptiv, îţi va explica întocmai procedura şi se va purta cu blândeţe.
Încercă să fii relaxată
Probabil acum te gândeşti că este uşor pentru unii să dea sfaturi ,insă, dacă nu încerci să te relaxezi, îi va fi mult mai dificil medicului să introducă speculul din cauză că muşchii vaginali se contractă atunci cănd ţi-e teamă sau eşti anxioasă. Respiră profund de câteva ori şi spune-ţi că dacă te relaxezi, testul va fi recoltat mult mai rapid şi uşor.