Home  /  Boli   /  Tromboflebita – boala varicoasă care poate crea probleme grave de sănătate

Tromboflebita – boala varicoasă care poate crea probleme grave de sănătate

Varicele sau venele varicoase reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni în lume, fiind întâlnită la peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă. În România, ultimele statistici arată că una din cinci persoane suferă de astfel de afecţiuni.

Cu toate acestea, foarte puţini dintre cei afectaţi apelează la ajutor de specialitate atunci când apar primele simptome ale bolii. În general, oamenii le percep ca pe nişte simple probleme estetice, insa, exista cazuri in care, netratate, varicele se agraveaza semnificativ. Una dintre complicaţiile care pun viaţa bolnavului în pericol este tromboflebita, care poate fi superficială sau profundă, afecţiune gravă, cu risc vital.

Tromboflebita varicoasă reprezintă o problemă destul de serioasă atunci când afectează locul de varsare a venei safene în vena femurală profundă. Practic, un membru afectat de varice este, automat, mult mai predispus pentru a face tromboză, atât varicoasă, cât şi venoasă profundă, decât un membru care nu are varice.

Specialiştii susţin că afecţiunea poate aparea, fie după o imobilizare prelungită la pat, fie ca urmare a unui traumatism, însă, sunt şi situaţii în care complicaţia nu are o cauză precisă.

Medicii specialişti explică faptul că tromboflebitele sunt cauzate de coagulări sangvine intravasculare (tromboze) la nivelul venelor, cu reacţii inflamatorii ale peretelului venos (flebita). De obicei, când este vorba de tromboflebita varicoasă, zona afectată se înroşeşte, devine caldă şi dureroasă la atingere. Cele mai grave sunt însă tromboflebitele profunde. Ele pot apărea, de obicei, în perioada postoperatorie, cu un interval lung de imobilizare la pat sau după sarcină, care pot provoca embolii pulmonare.