Blefarita şi conjunctivita pot fi taratate prin metode naturale
Prin termenul de blefarită se înţelege inflamaţia pleoapelor, în special a marginilor libere palpebrale, superioare şi inferioare.
Conjunctivita reprezintă inflamaţia membranei conjunctive care căptuşeşte globul ocular şi pleoapele. Membrana conjunctivă este subţire, transparentă, cu rolul de a proteja şi a pastra umiditatea ochiului.
Pentru ambele afecţiuni, sunt utile compresele aplicate pe pleoape cu infuzie concentrată de patlagină, albăstrele, sunătoare sau gălbenele. Pentru ochii obosiţi, iritaţi, sunt indicate compresele cu infuzie din petale de trandafiri. De asemenea, uleiul de trandafiri este util în caz de blefarită – se ung pleoapele inflamate, de două-trei ori pe zi.
Se recomandă compresele cu infuzie concentrată sau macerat din coada-şoricelului pentru conjunctivite catarale şi blefarite, în combinaţie cu gălbenele, silur sau albăstrele.
Nu trebuie să uităm de faptul că, la fel de utile sunt şi compresele cu ulei de lavandă diluat în apă, aplicat pe pleoape. Seva de viţă-de-vie proaspăt recoltată are efecte foarte bune în caz de inflamaţii oculare.
De asemenea, pentru sindromul de ochi uscat se pot face spălături sau se pun comprese cu infuzie de silur, albăstrele sau gălbenele. Compresele cu infuzii de plante se menţin pe pleoape 20-30 de minute, pentru a-ţi face efectul aşa cum trebuie.