Află ce vârstă arterială ai! Îţi poate salva viaţa!
Bolile cardiovasculare au devenit o problemă extrem de gravă, care ar trebui luată cât mai în serios şi de către romani. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece jumatate din decesele înregistrate în România sunt cauzate de către bolile cardiovasculare. Aceste boli pot cauza, în cele din urmă, pierderea capacităţii de muncă. Statisticile ne spun că o treime din persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă suferă de boli cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare au un efect devastator asupra individului în cauză. Atacul vascular cerebral, infarctul miocardic sau pierderea membrelor inferioare din cauza ischemiei arterelor periferice, sunt cele mai grave situaţii cauzate în viaţa unui bolnav şi pun o greutate uriaşă pe cei in cauză şi pe familiile lor.
Marea problemă a acestor boli cardiovasculare este cauzată, în cele mai multe cazuri, de lipsa simptomelor care să pună în gardă bolnavul, pentru ca mai apoi să mergă la medicul specialist şi să se trateze. Astfel, la mulţi pacienţi primul simptom poate fi în acelaşi timp şi ultimul, pentru că infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral sunt de multe ori fatale.
Un aspect foarte important în prevenţia cardiovasculară ar fi testarea vârstei arterelor noastre, deoarece acestea pot fi mai îmbătrânite decât vârsta noastră reală. Recunoaşterea îmbătrânirii precoce a sistemului arterial şi terapia preventivă agresivă ar putea să ajute la prevenirea evenimentelor fatale.
Datorită unei evoluţii semnificate în ultimii ani, ştiinţa medicală a reuşit să creeze noi posibilităţi pentru detectarea stadiilor incipiente ale aterosclerozei, prin evaluarea funcţiei arteriale şi a flexibilităţii arterelor mari. Rezultatul schimbării paradigmatice este apariţia instrumentelor uşor utilizabile, utilizarea lor prin proceduri inofensive, care pot măsura parametrii funcţiei arteriale. În trecut, aceste caracteristici importante au fost examinate doar în condiţii clinice. Tehnica de astăzi a ajuns la un nivel în care măsurarea elasticităţii arterelor este la fel de simplă ca măsurare tensiunii. Acest lucru se realizează cu ajutorul aparatului numit Arteriograph. Acesta este un echipament medical cu ajutorul căruia, după o măsurare nedureroasă, în câteva minute primiţi informaţii valoroase privind sistemul arterial, de la arterele principale până la arteriolele mici.
Definirea vârstei arteriale oferă informaţii importante şi uşor de înţeles pe plan individual. După cum specificam şi mai sus, vârsta noastră nu este neapărat identică cu vârsta sistemului vascular. Ca la orice boală, există niste factori de risc bine cunoscuţi, cum ar fi: obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială ridicată. Acestea pot deveni o ameninţare reală şi pot să conducă în cele din urmă la luarea masurilor necesare schimbarii stilului de viaţă. Aceste lucruri pot fi posibile în cazul în care pacientul se confruntă cu propriile sale rezultate despre starea arterială.