Specialiştii avertizează că 8% dintre copii au probleme de concentrare
Pentru aceste probleme îngrijorătoare de vină sunt stresul şi alimentaţia nesănătoasă a mamei, din timpul sarcinii, dar şi ale copilului. Cum copii sunt prea mici ca să ia decizii în ceea ce priveşte alimentaţia, ce este bun pentru ei şi ce nu, tot parinţii au respoasabilitatea de ai educa şi în această privinţă. Gândiţi-vă că primii ani din viaţa copilului dumneavoastră sunt ca temelia unei case. Au o importanţă majoră în clădirea şi dezvoltarea sănătăţii sale fizice şi psihice. Astfel psihiatrii avertizează că numarul copiilor cu deficit de atenţie din românia este în continuă creştere.
În momentul de faţă nu se cunosc date foarte exacte, dar specialiştii din domeniu aproximează că aproximativ 8% dintre copii suferă de această problemă, caracterizată prin hiperactivitate, impulsivitate şi ceea ce este cel mai îngrijorător, lipsa capacităţii de concentrare.
Sindromul poate fi cauzat de mediul social instabil şi după cum spuneam la începutul articolului, de regimul de viaţă incorect al mamei în timpul sarcinii, reprezentat de alimentaţia bogată în aditivi şi stresul la care ne supune societatea de astăzi. Chiar dacă trăim în secolul vitezei, în care nu mai avem uneori timp să ne ocupăm de sănătatea noastră şi a celor din jur, este esenţial ca atunci când vine vorba de sănătatea copilului nostru să fim atenţi la comportamentul nostru, deoarece de acesta depinde în mare măsură şi calitatea vieţii lui viitoare.
Cercetătorii au constatat că 60% dintre simtome acestui simdrom se pastrează şi la maturitate. Tulburările nu depind numai de partea neurobiologică şi de cea a moştenirii genetice, ci şi de un cumul de factori care ţin de mediul în care trăieşti. Astfel, lucrurile se pot agrava, în sensul în care părintele poate să-i accentueze acestuia simtomele, datorită faptului că nu îl înţelege, marginalizând-ul din cauza comportamentului său impulsiv. Specialiştii mai subliniază şi faptul că problemele din familie reprezintă un risc care îl pot afecta pe micuţ. Fară tratament 60% dintre simtomele de deficit de atenţie se pastrează şi la maturitate, dezvoltând ca adulţi probleme reale de adaptare sau tulburări depresive.