Află care sunt semnele ce anunţă travaliul
Pe măsură ce sarcina avansează, orice viitoare mămică începe să se gândească din ce în ce mai mult la momentul naşterii. Pentru a fi sigură că nu ajungi nici prea devreme, nici prea târziu la spital, află mai multe despre semnele care iţi anunţă începerea travaliului.
Bebeluşul coboară în zona pelviană
Pentru mamele aflate la prima naştere, cu aproximativ două săptămâni înainte de expulzie, fătul işi schimbă poziţia şi coboară cu capul (în jos) până în pelvis. Vei simţi un uşor confort fizic şi că poţi respira mai bine, dar senzaţia de presiune din zona cervixului iţi va provoca nevoia de a urina mai des, o mobilitate redusă, pierderi de echilibru şi chiar disconfortul de picioare umflate.
Eliminarea dopului gelatinos
În timpul sarcinii, la nivelul colului uterin se formează un dop de mucus gros, cu rolul de a impiedica bacteriile să ajungă în interiorul uterului. Pe masură ce colul se înmoaie şi se dilată, secreţiile se elimină din organism. Pierderea dopului gelatinos este un semn că s-a declanşat naşterea, deşi specialiştii nu au putut să stabilească cu exactitate dacă este vorba de câteva ore sau zile distanţă până când vei face cunoştinţă cu bebeluşul.
Apar scurgerile vaginale
La începutul travaliului, scurgerile vaginale de culoare albă şi groase ca textură sunt normale. Dacă ele devin subţiri şi apoase, tocmai ai primit un semnal de alarmă că ceva este în neregulă şi ar trebui să suni medicul. Poate fi vorba de o scurgere în punga de apă din jurul copilului şi prezintă pericol de infecţie. Dacă însă găseşti firişoare de sânge pe tampon sau pe lenjeria intimă, nu trebuie să te sperii, deoarece este semn că cervixul (colul uterin) se dilată ca să pregătească terenul pentru bebeluş.
Cervixul se înmoaie şi se dilată
Întinderea (stergerea), înmuierea şi dilatarea (deschiderea) colului uterin nu pot fi percepute de mămici, dar sunt monitorizate cu atenţie de medicul ginecolog în ultima lună de sarcină. Colul uterin începe să se scurteze şi să se înmoaie cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte ca naşterea să se declanşeze. Un cervix moale permite începerea dilatării. Dilataţia completă este de zece cm şi înseamnă că în următoarea oră vei naşte.
Apar contracţiile uterine
Contracţiile Braxton Hicks trec adesea neobservate de viitoarele mămici deoarece nu implică niciun fel de durere, dar au rolul foarte important de a pregăti uterul pentru naştere. Se mai numesc şi false pentru ca au darul de a te păcăli că travaliul se instalează, dar ele se pot opri în orice moment.
Contracţiile de travaliu sunt regulate şi pot fi recunoscute drept nişte crampe musculare puternice. La început, contracţiile pot apărea la o oră distanţă. Dar când, în interval de o oră, ajung să se succeadă la fiecare cinci minute şi să dureze un minut, este clar că naşterea s-a declanşat şi trebuie să fii la spital în cel mai scurt timp.
Se rup membranele sacului amniotic
Semnul indubitabil că bebeluşul s-a hotărât să se nască este ruperea membranelor sacului amniotic sau “ruperea apei”. Poate fi o pierdere fluidă sau o picurare a lichidului amniotic. Depinde foarte mult de poziţia mamei şi a fătului. Fluxul de apă care înconjoară copilul apare doar în momentul final al travaliului. Ruperea membranelor înaintea apariţiei contracţiilor se întâmplă doar în 15% dintre naşteri, în multe cazuri, acestea sunt rupte artificial de medic cu ajutorul unui instrument. Când apa s-a rupt, anunţaţi medicul şi mergeţi imediat la spital.