Investigaţie prin Rezonanţă Magnetică RMN / IRM
1. Ce este investigaţia RMN/IRM?
Rezonanţa Magnetică Nucleară (RMN) sau Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (IRM) este o investigaţie performantă, care permite medicilor să examineze diferite organe, vase de sânge, ţesuturi şi alte structuri în detaliu. De asemenea, aduce un plus în clarificarea diagnosticelor, nefiind implicate raze X.
2. Aparatură modernă: Phillips Ingenia Ambition 1.5 T
Aparatul RMN de la Elytis Hospital este de cea mai înaltă performanţă, unic în regiunea Moldovei. Phillips Ingenia Ambition 1,5 T este un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică de ultimă generație. Ingenia Ambition introduce tehnologia revoluționară BlueSeal de răcire a magnetului cu doar 7 litri de Heliu, comparativ cu cei peste 1500 de litri utilizați pe ehipamentele convenționale. Cei 7 litri de Heliu sunt complet încapsulați, nemaifiind necesară reumplerea cu Heliu pe toată durata functionării echipamentului. Astfel, Ingenia Ambition este primul sistem RMN din lume care elimină posibilitatea unor întreruperi îndelungate și costisitoare a operațiunilor, precum și dependența de o resursă al cărei stoc este imprevizibil.
3. Ce trebuie să ştie fiecare pacient înainte de investigaţia RMN
Scanarea RMN este una nedureroasă, singura problemă fiind doar disconfortul persoanelor care au claustrofobie. Cu toate acestea, indiferent de cât eşti de anxios, cu ajutorul radiologului şi a aparatului RMN deschis, poţi depăşi situaţia cu uşurinţă.
- Scanarea RMN este una dintre cele mai sigure, deoarece nu sunt utilizate raze X.
- Înainte de examinarea RMN, se verifică prezenţa metalelor în organism: proteză, tije, stent-uri, sterilet, şuruburi placate, pacemarker cardiac, aparat dentar. Pentru orice metal, trebuie document de la medic, prin care să fie precizată compatibilitatea cu RMN 1.5 T.
- Steriletul Mirena şi cel pe bază de cupru sunt compatibile dacă sunt montate în ultimii 5 ani.
- Este recomandat să vă prezentaţi fără orice fel de bijuterii, piercing-uri, agrafe de păr, clame sau obiecte ornamentale metalice.
- Este recomandat să nu se folosească gel de păr, fixativ, machiaj în ziua în care se realizează investigaţia.
4. Pregătirea pentru investigaţia RMN
- Pentru RMN cu substanţă de constrast sunt necesare analizele de uree şi creatinină serică, care să nu fie mai vechi de 30 de zile.
- Pentru RMN cu substanţă de contrast este necesar ca pacientul să NU mănânce cu 4 ore înainte de investigaţie, dar va putea consuma lichide (apă, ceai).
- Tratamentul medicamentos se va administra indiferent de tipul investigaţiei (RMN cu sau fără substanţă de contrast).
- Persoanele care sunt alergice şi efecuează RMN cu substanţă de contrast, trebuie să prezinte un aviz alergologic pentru substanţa de contrast şi administrarea unui antihistaminic cu cel puţin 2 ore înainte de investigaţie.
- Pentru persoanele care efecuează RMN de abdomen sau pelvis este indicată administrarea cu 2 ore înainte de investigaţie a unui No-Spa.
- Pentru RMN pelvis şi abdomen se realizează cu o zi înainte pregătirea digestivă, ideal de discutat anterior cu medicul care recomandă explorarea. În cazul pacienţilor cu diabet, aceştia pot comunica cu medicul diabetolog pentru a le oferi explicaţiile suplimentare cu privire la administrarea pastilelor sau insulinei, în funcţie de noul regim.
- Este recomandat ca pacientul să ajungă cu 20-30 de minute înainte de investigaţie.
- Persoanele de sex feminin
- nu trebuie să fie însărcinate, pentru întârzieri ale ciclului menstrual este recomandat un test de sarcină anterior deciziei de explorare imagistică.
- în cazul în care alăptează, se recomandă întreruperea alăptării 24 de ore după efectuarea investigaţiei RMN, dacă aceasta este cu substanţă de contrast.
- Este indicat ca persoanele claustrofobe să ştie faptul că investigaţia RMN este una de lungă durată, zgomotoasă, în care vor fi nevoite să stea nemişcate. În timpul scanării se vor auzi multe zgomote de tipul unor ciocănele mai intense sau mai slabe.
- De asemenea, va exista un buton de alarmă pentru a fi folosit în cazul în care pacientul nu se simte bine sau nu mai rezistă în aparat.
- Pot efectua investigaţia RMN persoanele cu greutate de maxim 140 kg.
5. Documentele necesare
- În ziua examinării pacientul se prezintă la recepţia spitalului cu următoarele documente:
- Actul de identitate;
- copiile tuturor documentelor medicale pentru segmentul investigat;
- scrisoare medicală;
- istoric medical (dacă este cazul);
- bilet de trimitere sau recomandre medicală;
- Cardul de sănătate;
- Analize de sânge: uree şi creatinină serică (dacă este cazul).
6. Întrebări frecvente
- Pot vorbi în timpul examinării?
Deşi nu trebuie să vă miscaţi, veţi putea comunica cu medicul radiolog în timpul examinării. Puteţi adresa întrebări şi de asemenea, puteţi răspunde la întrebările care vi se adresează.
- Poate să mă însoţească cineva în camera în care are loc investigaţia?
Da, deşi fiecare persoană trebuie să fie verificată înainte de a intra în cameră (nu trebuie să existe metale pe corp sau în corp).
- Pot sta cu ochii deschişi?
Nu este o interdicţie în acest sens, însă este recomandat ca persoanele cărora le este frică, să stea cu ochii închişi şi să se gândească la ceva ce îi linişteşte.
- În cât timp primesc rezultatele?
Rezultatele investigaţiei vor fi gata în 72h.
Doctorii noştri
Serviciu | Preț |
---|---|
Serviciu 1 | Preț 1 |
Serviciu 2 | Preț 2 |