Radiologie intervenţională
Te sperie gândul că poţi avea nevoie de o intervenţie chirurgicală, urmată de perioade lungi de recuperare? Este important să ştii că există şi alte variante de a aborda astfel de situaţii. Radiologia intervenţională înlocuieşte intervenţia chirurgicală amplă şi scumpă cu proceduri minim invazive, şi facilitează recuperarea pacienţilor.
Dr. Rareş
NECHIFOR
Medic Primar Radiologie Intervenţională
Dr. Florin
BLOJ
Medic Specialist Radiologie Interventională
Proceduri realizate prin intermediul
Radiologiei intervenţionale:
Embolizare fibrom uterin
Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin, întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 15-50 de ani. Embolizarea este o procedură minim invazivă recomandată în aproape 90% dintre cazurile de fibrom uterin. Intervenţia este minim-invazivă, se realizează fără anestezie generală, fără bisturiu, fără scoaterea uterului, fără imobilizarea la pat şi perioadă de recuperare.
Durată procedură: 30 min
Anestezie locală
Fără bisturiu
Spitalizare 1 zi
Recuperare rapidă
Embolizare adenomioză uterină
Adenomioza uterină este o afecţiune ce provoacă menstruaţii dureroase. Opţiunile de tratament depind de severitatea simptomelor. Embolizarea arterelor uterine este o procedură minim-invazivă în care sunt folosite mici particule pentru a bloca vasele de sânge care irigă adenomioza. Aproximativ 80% dintre femei raportează o îmbunătăţire a calităţii vieţii la un an după procedură.
Durată procedură: 30 min
Fără anestezie
Recuperare rapidă
Controlul sângerărilor acute/cronice cu sfera ginecologică
Una dintre cele mai utilizate proceduri intervenţionale din sfera ginecologică este embolizarea. Prin embolizare sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de numărul, dimensiunile sau localizarea acestora. Embolizarea poate fi utilizată şi pentru a opri sângerările anormale.
Durată procedură: 30 min
Fără anestezie
Recuperare rapidă
Embolizare varice pelvine (sindrom de congestie pelvină)
Sindromul de congestie pelvină afectează femeile care au născut de mai multe ori, aflate în perioada fertilă. În cazul sindromului de congestie pelvină cu varice, se recomandă embolizarea acestora.
Durată procedură: 30 min
Anestezie locală
Fără bisturiu
Spitalizare 1 zi
Recuperare rapidă
Embolizare adenom prostată
Adenomul de prostată este o afecţiune des întâlnită în rândul bărbaţilor cu vârsta peste 50 de ani, care provoacă simptome neplăcute şi afectează calitatea vieţii. Embolizarea adenomului de prostată este o procedură endovasculară de embolizare a adenomului de prostată.
Embolizare varicocel
La aproximativ 25% dintre cuplurile care nu pot concepe un copil, cauzele sunt date de infertilitatea masculină. Când simptomele îţi afectează calitatea vieţii sau apar probleme de infertilitate, există două opţiuni principale de tratament: embolizarea varicocelului sau intervenţia chirurgicală. Embolizarea varicocelului este o tehnică minim invazivă, foarte sigură şi se face fără spitalizare. Recuperarea după embolizarea varicocelului durează mai puţin de 24 de ore.
Durată procedură: 30-60 min
Anestezie locală
Spitalizare 1 zi
Fără riscuri de complicaţii
Recuperare rapidă
Discectomie lombară (cu alcool)
Hernia de disc lombară este o afecţiune cauzată de deteriorarea discului intervertebral din cauza unui traumatism sau din cauza înaintării în vârstă. Discectomia cu alcool este o procedură minim invazivă în cadrul căreia medicul radiolog intervenţionist injectează o cantitate de alcool în discul herniat determinând retragerea acestuia şi restabilind mobilitatea şi funcţionalitatea coloanei vertebrale.
Durată procedură: 30 min
Anestezie locală
Nu necesită spitalizare
Recuperare rapidă
Discectomie cervicală cu Discogel
Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale din zona cervicală se pot degenera, fapt care duce la scăderea elasticităţii şi rezistenţei discului. Pacienţii ajung să simtă furnicături, amorţeală, slăbiciune musculară, dificultăţi la mişcare. Radiologia intervenţională oferă posibilitatea de a trata hernia de disc cervicală fără intervenţie chirurgicală. Discectomia cu DiscoGel este o procedură minim invazivă ce permite tratarea herniei de disc printr-o simplă puncţie a discului afectat. Această procedură este recomandată cazurilor cu o gravitate medie pentru care celelalte soluţii nu sunt potrivite.
Durată procedură: 30 min
Anestezie locală
Fără bisturiu
Spitalizare 1 zi
Recuperare rapidă
Vertebroplastie
Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale sunt leziuni ce se pot produce brusc şi pot provoca dureri de spate dizabilitante. Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată sub ghidaj radiologic, ce are ca şi rezultat stabilizarea vertebrei afectate.
Durată procedură: 60 de minute
Nu necesită spitalizare
Fără riscuri de complicaţii
Recuperare rapidă
Flebografie
Flebita este o inflamaţie a unei vene, adesea localizată în membrele inferioare. Aceasta poate fi cauzată de traumatisme, infecţii sau intervenţii medicale precum administrarea de medicamente intravenos. Flebografia este o procedură invazivă, utilizată pentru a diagnostica sistemul venos, în special venele picioarelor. Se injectează un produs iodat de contrast în sistemul venos, iar cu ajutorul razelor X se evaluează fluxul sangvin.
Durată procedură: 15-30 min
Anestezie locală
Fără bisturiu
Spitalizare 1 zi
Recuperare rapidă
Angiplastie venoasă cu balon stend
Tromboza venoasă profundă (TVP) este una dintre cele mai comune afecţiuni cardiovasculare, caracterizată prin formarea şi prezenţa cheagurilor de sânge în venele profunde ale sistemului venos. Angioplastia venoasă cu balon sau stent este o metodă de tratament minim invaziv pentru tromboza venoasă profundă.
Durată procedură: 30-60 min
Anestezie locală
Fără riscuri de complicaţii
Recuperare rapidă
Tromboliza farmaco-mecanică
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenţă medicală majoră şi este important ca pacientului să i se asigure un tratament prompt. Tromboliza intravenoasă este recomandată pacienţilor în accidentul vascular ischemic în primele 4 ore şi jumătate de la debutul simptomelor. Aceasta constă în injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice. Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format.
Durată procedură: 60 min