Îngrijiri Medicale
Paliative

Ce este ingrijirea medicală paliativă?

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirea medicală paliativă este definită ca „… o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora atunci când se confruntă cu o boală ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale”.

Principiile îngrijirii medicale paliative 

Evoluţia îngrijirii medicale paliative moderne presupune integrarea ei în procesul continuu de tratament şi asistenţă completă a bolnavului incurabil, încă din faza de diagnostic a unei boli incurabile sau cu prognostic limitat. Toate intervenţiile sunt menite să asigure o cât mai bună calitate a vieţii pacientului şi persoanelor apropiate acestuia, chiar în paralel cu tratamentele active curative.

Îngrijirea medicală paliativă are la bază următoarele principii: 

– asigură o abordare în echipă interdisciplinară a nevoilor complexe ale pacientului;
– este aplicabilă încă din primele stadii ale bolii, în corelaţie cu alte terapii de prelungire a vieţii (chimioterapia sau radioterapia) şi include investigaţii necesare înţelegerii şi controlului complicaţiilor clinice în evoluţia bolii.
– asigură controlul durerii şi al altor simptome;
– susţine viaţa şi consideră moartea ca pe un proces firesc în evoluţia vieţii;

– integrează în îngrijire aspectele psiho-emoţionale, sociale şi spirituale;
– oferă un sistem de suport care să permită pacientului să ducă o viaţă cât mai activă posibil de-a lungul evoluţiei bolii;
– oferă sprijin familiei pentru a face faţă problemelor pe parcursul bolii pacientului şi după decesul acestuia;
– îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi implicit cursul şi evoluţia bolii.

Cine are nevoie de ingrijiri medicale paliative? 

Beneficiarii serviciilor de îngrijiri medicale paliative sunt pacienţi adulţi, suferind de boli cronice progresive, incurabile sau ameninţătoare de viaţă, care au simptomatologie necontrolată şi/sau suferinţă psiho-socială sau spirituală.
Concret, îngrijirea medicală paliativă se adresează pacienţilor cu:
– cancer;
– boli neurologice progresive;
– boli pulmonare în stadii avansate şi terminale;

Secţia de Îngrijiri Medicale Paliative din cadrul ELYTIS Hospital,

prin modul de organizare, prin structura sa şi prin serviciile specializate pe care le oferă, vine în întâmpinarea nevoilor complexe medicale, sociale şi psihologice ale bolnavilor incurabili adulţi, aflaţi în stadii avansate sau terminale de evoluţie a bolii. Serviciile medicale (controlul durerii şi a simptomelor specifice bolii şi stadiului respectiv) sunt asigurate de o echipă multidisciplinară – specializată în îngrijiri medicale paliative – formată din medici, farmacist, asistent social, asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare voluntari.

La ELYTIS Hospital admiterea pacienţilor pentru spitalizare

în secţia de ingrijiri paliative se face pe bază de programare, în ordinea solicitărilor şi în urma avizului medical al şefului Secţiei de îngrijiri Medicale Paliative, pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist. Documentarea criteriilor de selecţie pentru fiecare caz în parte, oncologic sau non-oncologic, se face pe baza dosarului medical al pacientului şi a examinării acestuia. Durata de spitalizare în Secţia de îngrijiri Medicale Paliative la ELYTIS Hospital nu este predefinită, ci depinde exclusiv de starea pacientului si de decizia acestuia sau a familiei. Admiterea de noi pacienţi se face numai la eliberarea unui loc / pat, iar in acest scop se pot realiza liste de aşteptare.