Home  /  Boli   /  Zona zoster – o boală contagioasă şi dureroasă

Zona zoster – o boală contagioasă şi dureroasă

Zona zoster se caracterizează prin durere şi apariţia unei benzi eruptive cutanate. Este determinată de acelaşi virus care determină şi varicela. După vindecarea varicelei virusul varicelo-zosterian rămâne în stare dormantă la nivelul rădăcinilor nervoase  la toţi pacienţii. Când sistemul imunitar este slăbit  virusul se reactivează şi apare sub forma zonei zoster.

Virusul rămâne inactiv în ţesutul nervos al măduvei spinării şi creierului pentru ani de zile până când, sub influienţa anumitor factori, se reactivează, multiplică şi migrează de la radăcina nervilor către piele şi conferă simptomatologia specifică.

Cauzele reactivării sunt multiple: stressul permanent, bolile cronice ce slăbesc sistemul imunitar, precum SIDA sau cancerul, vârsta înaintată. Acest proces se întâmplă la aproximativ 20% din foştii bolnavi de varicelă.

Simptomele apar în stadii: la început pacienţii pot prezenta sensibilitate la lumină şi dureri de cap, senzaţie de răceală dar neînsoţită de febră, probleme cu stomacul.

Următorul pas este reprezentat de o durere, senzaţie de arsură sau de mâncărime într-o anumită zonă, urmată de apariţia urticariei. Cu timpul, urticaria se transformă în băşici pline cu lichid şi apoi acoperite de crustă. Între două şi patru săptămâni veziculele se vor vindeca, putând sau nu să lase urme permanente pe piele.

În această perioadă virusul Zona-Zoster se poate transmite. Pentru a evita acest lucru veziculele cu lichid trebuiesc acoperite în permanenţă cu un material curat şi nu trebuiesc zgâriate.

Diagnosticul este pus cu uşurinţă pe baza observaţiilor clinice de către un medic dermatolog. Dacă apar probleme cu vederea sau cu auzul este recomandat consultul de specialitate cât mai urgent.

Call Now Button