Home  /  Boli   /  Vrei ca postul să fie benefic pentru tine? Renunţă la acest aliment

Vrei ca postul să fie benefic pentru tine? Renunţă la acest aliment

Foarte multă lume ţine post, mai ales acum, în perioada dinaintea Paştelui. Marea problemă este că mulţi dintre noi nu avem o educaţie alimentară corectă în această perioadă.

Spre exemplu, uleiul poate fi extrem de dăunător pentru organism, mai ales dacă îl consumăm din abundenţă, aşa cum se întâmplă în timpul postului. Chiar si consumul de nuci şi migdale trebuie să fie limitat în această perioadă, pentru că acestea conţin 40% ulei.

Nutritioniştii susţin că uleiul în post trebuie sa fie la fel de rar consumat, precum peştele. Românii au deprins obişnuinţa de a folosi uleiul de gătit aproape la orice mâncare, ceea ce nu este deloc sănătos. Cei care au înlocuit uleiul clasic cu cel vegetal, fac de multe ori greşeala de a-l consuma în cantităţi mai mari decât trebuie.

Dacă analizăm puţin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase, precum: zacuscă, salată de vinete şi humus, pateu vegetal, cartofi prăjiţi, şniţel de soia, dar produse de patiserie şi de cofetărie, pentru că margarina tot ulei este.

După ce le eliminăm pe toate acestea, observăm că rămân mâncărurile fără ulei, precum: ciorbe de legume, cartofi, pâine, mămăligă, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut), precum şi produsele făinoase. Practic, abia în acest moment poţi considera că postul este într-adevăr benefic pentru organism.

Astfel, atunci când doreşti să-i oferi o pauză ficatului şi metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunţăm şi la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline.

În concluzie, nutriţioniştii susţin că, decât să ţinem post şi să mâncăm pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ţinem deloc. Postul nu este benefic organismul decât atunci când presupune mâncare puţină şi dietetică, adică fără grăsime.