Home  /  Boli   /  Un aditiv prezent în mai toate alimentele va fi interzis în UE

Un aditiv prezent în mai toate alimentele va fi interzis în UE

E-urile sunt prezente în mai toate alimentele pe care le cumpărăm din supermarket. Majoritatea acestora sunt periculoase pentru sănătate deoarece pot declanşa în timp nenumărate boli.

Acest aspect este studiat şi de către instituţiile specializate ale Uniunii Europene care urmează să interzică folosirea sorbitatului de sodiu în alimentaţie, din cauza lipsei de dovezi privind siguranţa sa.

Sorbitatul de sodiu este un conservant folosit pentru a împiedica formarea fungilor, bacteriilor şi mucegaiurilor în produsele alimentare. Este utilizat în brânzeturi, dulceţuri şi gemuri, dulciuri, cereale,  produse din carne, băuturi răcoritoare, chiar şi pentru fructe şi legume proaspete.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a re-evaluat toţi aditivii alimentari care fuseseră autorizaţi în 2009. Cu această ocazie au publicat o opinie ştiinţifică privitoare la acidul sorbic E200, la sorbatul de potasiu E202 şi la sorbatul de calciu E203. Pentru că nu au putut demonstra că nu este toxic, EFSA nu a putut stabili o doză zilnică admisă pentru sorbatul de calciu.

Specialiştii de la Comisia Europeană au cerut să se găsească suficiente informaţii a cerut mai multe informaţii legate de E203 pentru a putea avea un panou complet privind utilizarea sa în siguranţă. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, sorbatul de calciu nu va primi aprobare de folosire.

Practic, după ce hotărârea va fi publicată în Jurnalul Uniunii Europene, toţi producătorii au obligaţia să eliminte sorbatul de potasiu din producţie în şase luni de zile.