Home  /  Boli   /  Ulcerul poate fi vindecat cu ajutorul unui microb

Ulcerul poate fi vindecat cu ajutorul unui microb

Ulcerul este din ce în ce mai întâlnit printre bolile vieţii moderne, un factor favorizant important fiind reprezentat de stres. Acesta se înfăţişează sub forma unui crater în ţesutul care înveleşte una dintre suprafeţele corpului sau în membranele mucoase protectoare: piele, cornee, mucoasă bucală, tract digestiv.

Ulcerul poate apărea la orice vârstă, iar studiile ultimilor ani ne arată că peste 15% din populaţie a suferit sau va suferi în cursul vieţii de această afecţiune.

Ulcerul duodenal apare mai des la vârsata 35-40 de ani, iar ulcerul gastric la persoane de peste 50 de ani. Autopsic şi endoscopic ulcerul gastric apare tot atât de frecvent ca şi ulcerul duodenal, cam 20% dintre ulcerele gastrice fiind şi duodenale. În ultimii ani au apărut schimbări revoluţionare în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratarea bolii.

Cu ajutorul ingineriei genetice, cercetătorii britanici au creat primul microb capabil să trateze colita ulceroasă, o maladie care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

Este vorba despre o formă modificată genetic a bacteriei Bacteroides ovatus, un “chiriaş” obişnuit al intestinului uman. Înghiţită, aidoma unui medicament, bacteria intră în contact cu zahărul şi eliberează, exact acolo unde este nevoie, în celulele afectate, proteina KGF-2 care este capabilă să reducă sângerarea şi inflamarea pereţilor intestinali. Metoda a fost testată în laborator, pe cobai, de cercetătorii de la o universitate britanică.