Home  /  Boli   /  Ulcerul – cauze, efecte şi tratament

Ulcerul – cauze, efecte şi tratament

Ulcerul este o problemă tot mai des întâlnită în zilele noastre, fiind definit ca o leziune a suprafeţei tractului digestiv. În cazul în care acesta nu este tratat la timp, are tendinţa de a se amplifica, declanşând cancerul ulceros. Acesta poate fi localizat la nivelul esofagului, al stomacului dar şi la nivelul intestinului subţire superior.

Simptomele ulcerului

Persoanele care au această afecţiune prezintă în general dureri în capul pieptului, stări de greaţă, constipaţie şi balonare. Daca cei în cauză prezintă simtome de vomă repetată, poate fi un semn că ulcerul afectează zona de golire a stomacului, ducând la îngustarea acestuia. În ceea ce priveşte ulcerul gastric, durerile se manifestă imediat după masă, ceea ce face ca persoanele în cauză tind să evite mesele şi astfel vor începe să piardă în greutate. În cazul ulcerului duodenal, mâncarea alină durerea, însa pentru puţin timp.

Cauzele apariţiei ulcerului

Principalul declanşator al ulcerului este bacteria Helicobacter Pylori, pe care o găsim în stomac şi care lezează ţesuturile stomacului şi duodenului (al intestinului subţire superior). Această bacterie secretă o cantitate mare de enzimă numita urează, care transformă ureea din sucul gastric în amoniac şi bicarbonat. Aceste doua substanţe neutralizează aciditatea gastrică şi creeaza un mediu extrem de favorabil oricărui microb.

Totuşi, există şi mulţi alţi factori care favorizează producerea ulcerului cum ar fi cazurile ereditare, alimentaţia haotică, stresul, odihna necorespunzătoare, imunitate scăzuta plus fumatul şi băuturile pe bază de cafeină.

Partea bună este că ulcerul se poate vindeca rapid dacă se iau măsurile necesare. Trebuie să vă adresaţi unui medic specialist care să vă monitorizeze şi să vă prescrie tratamentul potrivit.

Tipuri de ulcer

Există două tipuri de ulcer, cel duodenal care afectează în general mai mult barbaţii şi cel gastric care afectează atât femeile cât şi bărbaţii în aceeaşi măsură. Ulcerul dodenal se instalează la bărbaţi în jurul vârstei de 25-45 de ani, cu o predispunere mai mare pentru cei ce au grupa sanguina 0. Ulcerul gastric, deşi are o frecvenţă mai redusă, predispun mai mult persoanele cu grupa sanguină A.

Ulcerul se diagnostichează prin examinarea radiologică a stomacului şi a esofagului, dar şi prin endoscopie (examinarea interiorului stomacului).

Este foarte important ca persoanele ce suferă de ulcer gastric să beneficieze de o supraveghere amanunţită, deoarece acest tip de ulcer se poate transforma în cancer de stomac. Si in cazul ulcerului duodenal pot apărea complicaţii şi trebuie tratat cu seriozitate. Se poate ajunge la hemoragii digestive (eliminări de sânge pe gură sau prin fecale), perforaţie intestinală responsabilă de o peritonită şi stenoză piloroduodenală, tranzitorie sau ireversibilă.

 

Tratarea ulcerului

Pentru tratarea ulcerului este absolult necesar sa consultati un medic de specialitate pentru a va prescrie un tratament corect si pentru a va avea sub observatie. Totusi ulcerul trebuie tratat prin administrarea de medicamente antisecretoare, asociate eventual cu antiacide; eliminarea completă a factorilor favorizanţi (medicamente gastrotoxice, tutun, cofeină, alcool). Interventia chirurgicala este necesara doar daca apar complicatii acute. Eliminarea definitiva a bacteriei Helicobacter se face prin tratament antibiotic prescris de medicul specialist.

Foarte important, pentru reducerea secreţiei acide, este comportamentul alimentar, trebuie să distribui corect cele trei mese zilnice, la ore fixe, iar cantităţile trebuie reduse, intercalând între acestea gustări ocazionale, iar consumarea de alimente bogate în proteine trebuie să devină o rutină zilnică, iar ultima masă trebuie servită cu cel puţin trei ore înainte de culcare.

Call Now Button