Home  /  Alimentaţie   /  Tu ştii ce vitamină te ajută să previi numeroase boli? Află de aici!

Tu ştii ce vitamină te ajută să previi numeroase boli? Află de aici!

Toată lumea şi-ar dori să existe o vitamină minune care să prevină toate bolile existente pe acest pământ. Este greu sa sperăm la aşa ceva, dar cercetătorii au descoperit că vitamina D are o capacitate foarte mare de a ţine bolile la distanţă dacă este asimilată în cantităţile necesare organismului uman. Vitamina D ia naştere din reacţia pielii expusă la soare şi din unele alimente sau suplimente.

Un aport corect de vitamina D aduce beneficii esenţiale organismului, menţinând sănătatea sistemului osos atât la vârstnici cât şi la copii. De asemenea, vitamina D are o importanţă majoră în lupta împotriva sclerozei multiple cât şi a diabetului de tip 2. Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii. S-a demonstrat ca această vitamina este benefică şi în cazul persoanelor mai plinuţe, care urmează o dietă restrictivă caloric. Cei care ţin dieta şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.

Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitiv specific îmbătrânirii.

În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim alimentar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele normale şi cădem pradă sedentarismului. Vitamina D joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea cerebrală, iar studiile confirmă că administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibilă

Asimilarea vitaminei D

Acum ca a venit vara, acest lucru este uşor de obţinut dacă pur şi simplu lenevim la soare timp de minimum 15 minute pe zi, dar protejaţi de cremă solară şi pălărie, să nu cumva să facem insolaţie. În sezoanele mai puţin insorite, vitamina D poate fi obţinută din alimente.

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D.

Doza zilnică recomandată

Recomandarea majorităţii specialiştilor este de 600 unităţi internaţionale (UI) în cazul adulţilor cu vârste de până la 70 de ani şi de 800 UI pentru cei trecuţi de această vârstă. Totuşi, unii experţi recomandă doze mult mai crescute de vitamina D.

Trebuie să aveti grijă însă să nu săriţi doza de 4.000 UI de vitamina D, deoarece vă expuneţi unui risc crescut de hiperabsorbţie a calciului, care se poate depune pe artere, unde produce obturări sau chiar blocaje ale sângelui, provocând infarct sau accident vascular cerebral.

Pentru sugari, este recomandat atât consumul de lapte matern, care din păcate nu este foarte bogat în vitamina D, cât şi formule de lapte. Trebuie să se ajungă la un aport zilnic de 400 UI de vitamina D, însă nu depăşiţi această cantitate pentru că bebeluşul este extrem de sensibil iar dozele prea mari pot duce la greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, sete excesivă, dureri musculare sau complicaţii mult mai grave.

Call Now Button