Home  /  Boli   /  Tromboza venoasă profundă – o afecţiune periculoasă care nu prezintă simptome

Tromboza venoasă profundă – o afecţiune periculoasă care nu prezintă simptome

Tromboza venoasă profundă este o afecţiune care debutează prin formarea unui cheag de sânge într-o zonă profundă a organismului. De obicei se formează la nivelul membrelor inferioare sau a pelvisului, blocând fluxul de sânge către plămâni. Această afecţiune mai este cunoascută sub denumirea de embolism  pulmonar, fiind o afecţiune gravă, care poate provoca deteriorarea unor organe importante, sau, chiar moartea subită într-un timp foarte scurt de la apariţia primelor simptome. În general această boala nu prezintă simptome, totuşi, în unele cazuri este semnalizată prin durere, imflamaţie sau senzaţia de căldură a membrului afectat.

Principalii factori de risc cunoscuţi ai afecţiunii includ cancerul, tulburările de coagulare, intervenţii chirurgicale majore, spitalizarea sau imobilizarea în prezenţa unei afecţiuni majore.

În cazul în care aveţi dificultăţi de respiraţie, ce se instalează brusc, sau durere la nivelul pieptului, confuzie, extenuare, senzaţie de leşin sau tuse cu sânge, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic, deoarece pot indica o complicaţie a trombozei venoase profundă, şi anume embolismul pulmonar, afecţiune ce poate fi fatală.

Cum putem preveni tromboza venoasă?

Prevenirea acestei afecţiuni include o serie de măsuri preventive comune, printre care:

– Administrarea corectă a medicaţiei prescrise de către medicul specialist.

– Consultarea periodică a medicului, în vederea verificării planului de tratament sau al medicaţiei şi a identificării nevoii de schimbare a acestuia.

– În cazul efectuării unei intervenţii chirurgicale – cum ar fi o intervenţie ortopedică, în spitale se administrarează un anticoagulant al sângelui, care să prevină formarea de cheaguri de sânge.

– Monitorizarea administrării de vitamina K pe perioada urmării unui tratament cu anticoagulante – aceasta poate modifica efectul unor medicamente, cum ar fi anticoagulantul numit warfarina. Alimentele bogate în vitamina K includ vegetalele cu frunze verzi, uleiul de soia, etc.

– Fortifierea muşchilor gambei prin exerciţii specifice, în special în cazul persoanelor sedentare sau care sunt nevoite să stea în pat mult timp (în prezenţa unei probleme de sănătate). Se recomandă plimbări scurte ori de câte ori este posibil; dacă această activitate nu este posibilă, exista şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea circulară a labei piciorului, etc.

– Schimbarea stilului de viaţă, prin scăderea în greutate, renunţarea la fumat şi monitorizarea tensiunii arteriale sunt obligatorii pentru prevenirea trombozei profunde.

– Purtarea ciorapilor medicinali compresivi previn formarea chiagurilor de sânge la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.

Call Now Button