Trombocitopenia – cauze şi simptome
Trombocitopenia este o afecţiune caracterizată prin numărul scăzut de trombocite. Acestea sunt celule incolore, ce joacă un rol important în coagularea sângelui şi împiedică pierderea fluidului vital prin aderarea la peretele vasului lezat şi prin agregarea lor. Trombocitopenia apare adesea ca un rezultat a unei tulburări separate cum ar fi leucemia sau proasta funcţionare a sistemului imunitar, sau ca un efect advers al unui medicament.
Trombocitopenia poate fi uşoară şi poate cauza câteva semne sau simptome. În cazuri rare, numărul trombocitelor poate fi atât de mic încât poate apărea sângerarea internă extrem de periculoasă.
Trombocitopenia se îmbunătăţeste de cele mai multe ori când este descoperită cauza de fond. Uneori, medicamentele, intervenţia chirurgicală şi transfuzia sanguină pot fi utile în trtamentul trombocitopeniei cronice.
Cauze
O persoană are, în mod normal între 150.000 şi 450.000 de trombocite per microlitri de sânge. Deoarece fiecare trombocită trăieşte doar 10 zile, organismul poate continua să refacă aportul de trombocite prin producerea unora noi în coloana vertebrală.
Există mai multe cauze pentru apariţia trombocitopeniei. Printre acestea se numără:
Blocarea trombocitelor în splină
Splina este un organ mic de mărimea unui pumn care este localizat sub coaste, în partea stângă a abdomenului. În mod normal, splina are rolul de a lupta împotriva infecţiilor şi de a filtra toxinele din sânge. O splină mărită, care poate fi cauza unor tulburări multiple, poate adăposti prea multe trombocite ceea ce are ca rezultat descreşterea numărului de trombocite din sânge.
Reducerea producţiei de trombocite
Trombocitele sunt produse în măduva spinării. O boală sau o afecţiune care implică măduva spinării, cum ar fi leucemia sau unele tipuri de anemie, pot duce la o reducere a numărului de trombocite produse. Infecţiile virale, inclusiv HIV, pot suprima capacitatea măduvei spinării de a produce trombocite. Chimicalele toxice, medicamentele pentru chimioterapie şi consumul excesiv de alcool pot diminua şi ele producţia de trombocite.
Creşterea fenomenului de divizare al trombocitelor
O serie de afecţiuni pot face ca organismul să folosească sau să distrugă trombocitele mai rapid decât procesul prin care sunt produse ceea ce duce la descreşterea numărului de trombocite din circulaţia sanguină. Exemplele includ: bolile autoimune, sarcina, bacteriile din sânge, sindromul hemolitic uremic, medicamentele, purpura trombocitopenică trombotică, purpura trombocitopenică idiopatică.
Simptome
Semnele şi simptomele trombocitopeniei pot include: tendinţa de a se juli uşor sau excesiv, sângerare superficială în piele care apare ca o erupţie situată de obicei pe membrele inferioare, sângerare prelungită de la tăieturi, sângerare spontană a nasului sau a gingiilor, sânge în urină sau în scaun, flux menstrual neobişnuit, sângerare abundentă în timpul intervenţiei chirurgicale sau a unei intervenţii dentare.
Orice persoană care prezintă ceste simptome trebuie să se adreseze medicului. Sângerarea care nu se opreşte este o urgenţă medicală. Dacă nu poate fi oprită prin măsurile de prim-ajutor se recomandă ajutor medical de urgenţă.