Studiu! Stresul ar putea declanşa bolile autoimune
Conform unui studiu recent care a adunat informaţii despre un milion de persoane, afecţiunile asociate stresului din diferite cauze ar putea provoca complicaţii grave la nivelul organismului. Practic, oamenii de ştiinţă au descoperit o asociere între diferite afecţiuni psihologice şi riscul dezvoltării bolilor autoimune, precum artrita sau boala Crohn.
Cercetarea sugerează că bolile autoimune pot apărea mult mai rapid la persoanele cu afecţiuni psihologice, precum Stresul post-traumatic. Deşi asocierea este îngrijorătoare, ar putea oferi medicilor noi indicii pentru crearea metodelor de tratare.
În urma cercetării datelor colectate de către sistemul de sănătate din Suedia, cercetătorii au identificat 106.464 de persoane diagnosticate cu afecţiuni asociate stresului. Aceste persoanele cu afecţiuni asociate stresului aveau un risc cu 30-40% mai ridicat de dezvoltare a uneia dintre cele 41 de boli autoimune.
Legătura exactă dintre afecţiune şi boală a variat, de exemplu indivizii cu stres post-traumatic ce îşi administrau antidepresive aveau un risc extrem de crescut de dezvoltare a bolilor autoimune.
Experţii susţin că următorul pas este descoperirea mecanismelor biologice care stau la baza asocierii dintre afecţiunile psihologice şi bolile autoimune.