Studiu! Îmbătrânirea celulelor ar putea fi inversată
Cercetătorii au realizat un amplu studiu de laborator asupra celulelor endoteliale, ce se află în interiorul vaselor de sânge, testând un compus realizat pentru atacarea mitocondriilor.
Pe toată durata cercetării, numărul celulelor senescente (celule ce s-au deteriorat sau au încetat să se mai dividă) a fost diminuat cu 50%. Echipa din cadrul Universităţii din Exeter a mai identificat doi factori ce joacă un rol important în modul şi momentul în care celulele endoteliale devin senescente.
Oamenii de ştiinţă sunt optimişti în ceea ce priveşte şansele dezvoltării unui nou tratament atât pentru vasele sanguine, care devin mai rigide cu trecerea timpului, cât şi pentru probleme precum infarctul sau atacul cerebral.
Practic, în timp ce corpul uman îmbătrâneşte, în el se acumulează celule senescente ce nu funcţionează la fel de bine precum cele tinere. Acesta nu este doar un efect al îmbătrânirii, ci motivul pentru care îmbătrânim. Compusul dezvoltat în Exeter are capacitatea să distrugă mecanismul prin care apare îmbătrânirea celulelor, spun specialiştii .
Experţii au utilizat substanţe chimice noi care atacau gena SRSF2 sau HNRNPD, ce determină modul şi momentul în care celulele noastre încep să se schimbe. Aceştia au testat trei compuşi, iar fiecare dintre ei a dus la o scădere de 40-50% a numărului de celule senescente din vasele sanguine. Compuşii au fost dezvoltaţi pentru a transmite cantităţi de hidrogen sulfurat gazos către celulele mitocondriale, ce ajutau celulele deteriorate să genereze „energia” necesară supravieţuirii.