Studiu! Chiar şi o singură ţigară fumată poate crea dependenţă
Fumatul este de obicei văzut ca o slăbiciune inofensivă, tratată cu îngăduinţă. Acest viciu însă poate crea probleme foarte grave de sănătate. Statisticile susţin că milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, 30% dintre decesele din cauza cancerului sunt atribuite acestui viciu.
Un studiu realizat de către cercetători pe un eşantion de 215.000 de persoane a scos la iveală faptul că cel puţin 61% dintre persoanele care încearcă să fumeze o ţigară devin, cel puţin temporar, dependenţi.
Specialiştii susţin că în cadrul dezvoltării oricărui tip de comportament de dependenţă, tranziţia de la o simplă experimentare la un obicei zilnic este foarte importantă, deoarece în acel moment o activitate recreaţională devine o necesitate compulsivă. Astfel, ar trebui prevenita în primul rând experimentarea, spun experţii.
În cadrul studiului au fost utilizate baze de date din cadrul a opt cercetări realizate în Marea Britanie, SUA, Australia şi Noua Zeelandă. Aproximativ 60% dintre participanţi au afirmat că au încercat cel puţin o dată să fumeze, iar 68% dintre aceştia au declarat că au ajuns să fumeze zilnic.