Stiaţi ce beneficii aduce consumul de mazare organismului?
Mazarea este o legumă cu adevărat benefică pentru organismul uman, deoarece conţine numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidraţi, lipide şi proteine din organism. Reprezintă şi o sursă bogată de vitamina K, care este pesponsabilă de eliberarea calciului in organism, ajutând la intărirea sistemului osos. Mazărea are şi un aport consistent de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, potasiul, cuprul şi sodiul, dar şi de vitamina A şi C, putând fi considerată o adevărata bombă de vitamine şi minerale benefice organismului.
Previne osteoporoza şi arteroscleroza
Mazarea este recomandată mai ales femeilor de vârsta a doua, susceptibile de osteoporoza sau arteroscleroză, prin faptul că întăreşte sănătatea oaselor, datorită continutului ridicat de vitamina K şi B6.
Menţine ochii sănătoşi
Mazarea reduce riscul de degenerescenţă maculară, contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii ochilor. Această excelentă proprietate este dată substanţa numită luteină, un carotenoid pe care corpul îl transformă într-un antioxidant.
Previne bolile cardiovasculare
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, acid folic, vitamina A şi C, mazărea, luptă în mod eficient împotriva radialilor liberi, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sânge şi cel al tensiunii arteriale şi previne tulburările de ritm ale inimii.
Energizează organismul
Având un conţinut ridicat de fier, magneziu, seleniu şi a complexului de vitamine B, mazarea are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient împotriva anemiei, şi, implicit, a oboselii cronice.
Reglează digestia
Sursa bogată de fibre şi proteine, unul dintre beneficiile consumului de mazare este cel de a induce senzaţia de saţietate. În plus, cosumul ei are nenumarate efecte asupra sistemului digestiv: previne constipaţia, îmbunătăţeşte digestia, reglează nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.