Home  /  Boli   /  Spondiloza cervicală poate fi vindecată prin fiziokinetoterapie

Spondiloza cervicală poate fi vindecată prin fiziokinetoterapie

Spondiloza cervicală este o afecţiune care se manifestă printr-o uzură anormală a cartilajului ce înveleşte oasele gâtului si anume vertebrele cervicale. Aceasta este o cauză frecventă a durerilor cronice în zona gâtului. Partea din spate a gâtului include coloana cervicală, precum şi muşchii şi ligamentele care o înconjoară şi o susţin. Coloana cervicală este formată din şapte oase numite vertebre. Primele două sunt uşor diferite faţă de restul deoarece fac legătura între coloană şi craniu, permiţând capului să se întoarcă într-o parte şi în alta.

Spondiloza cervicală este o degenerare legată de vârstă şi apare, de obicei, după vârsta de 35-40 de ani. Simptomele pot varia de la uşoare până la severe. Să aflăm împreună care sunt simptomele şi ce tratamente există împotriva spondilozei cervicale.

Cauze

În urma numeroaselor cercetări specialiştii au ajuns la concluzia că principala cauză a spondilozei cervicale este determinată de îmbătrânirea ţesutului. Este corect, dar nu trebuie să neglijăm urmatoarele cauze, cum ar fi reducerea mobilităţii articulare datorate obezităţii; adoptarea unei poziţii vicioase a coloanei cervicale, cum este statul prelungit în faţa calculatorului sau la birou, scăderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul), anomalii congenitale, traumatisme.

Bineînţeles că toate aceste situaţii işi lasă amprenta în timp, provocând o uzură progresivă a discurilor intervertebrale şi instaurarea spondilozei cervicale, care se caracterizează prin redoare articulară matinală, dureri în zona cervicală şi a centurii scapulare, sindrom vertiginos (ameţeli).

Spondiloza cervicală este asociată de multe ori cu o formă de reumatism, în general degenerativ, care este localizat la nivelul coloanei vertebrale – zona cervicală. Reumatismul degenerativ sub formă de spondiloză cervicală este cauzat de alterări biochimice consecutive şi reprezintă o uzură a discurilor intervertebrale sau a cartilajelor articulare ale coloanei vertebrale la nivel cervical.

Degenerarea cartilajelor produce reacţii secundare cunoscute sub denumirea de osteofite. Aceste osteofite sunt rezultatul unei reparaţii osoase ce apare în jurul cartilajelor şi discurilor intervertebrale.

Tipuri de tratament

În faza acută de spondiloză cervicală se recomandă tratamentul medicamentos şi tratamentul prin fizioterapie (electroterapie şi ultrasunet ) asociat cu masaj terapeutic. Aceste tratamente trebuie prescrise de o persoană avizată şi anume de medicul specialist.

Fizioterapie deţine un loc foarte important în această afecţiune, şedintele trebuind repetate la fiecare 6 luni, doar în cazurile mai grave este nevoie ca acestea să se facă mai des. Prin fizioterapie se acţionează asupra simptomatologiei spondilozei (asupra durerii), iar cu ajutorul masajului terapeutic este îmbunătăţită circulaţia sangvină a zonei cervicale care are un efect antialgic.

Kinetoterapia este faza a doua a tratamentului pentru spondiloza cervicală. Acest tip de gimnastică medicală se aplică abia atunci cand durerea dispare.

Tratamentul spondilozei cervicale – kinetoterapia

Tratamentul prin kinetoterapie al spondilozei cervicale este elaborat şi implementat de către un specialist kinetoterapeut. Această procedura ajută la rehidratarea discurilor intervertebrale, fiind singurul tratament care poate să învingă boala. Mai sunt şi cazuri foarte grave când singura soluţie este intervenţia chirurgicală.

Kinetoterapia are o importanţă majoră, după cum spuneam şi mai sus, deoarece ajută la creşterea elasticităţii musculare, la îmbunătăţirea tonusului muscular, la redobândirea mobilităţii articulare. Ea acţionează cu eficienţă asupra efectelor negative ale osteofitelor şi, din punct de vedere psiho-motric, îmbunătăţeşte starea generală a organismului. Pentru a avea rezultate şi mai bune este recomandat ca şedinţele de kinetoterapie să fie combinate cu masaj terapeutic.

Acest tip de gimnastică medicală trebuie efectuată într-o sală de gimnastică medicală cu aparatură corespunzătoare (scripeţi, spalier, greutăţii, bicicletă ergonomică etc), sub supraveghere de specialitate. Trebuie create cele mai bune şi corecte condiţii pentru a avea cele mai vizibile rezultate.

Call Now Button