ELYTIS Hospital a venit in ajutorul iesenilor cu testari gratuite pentru prezenta hepatitei C – 01.10.2015
* Spitalul Elytis a oferit iesenilor ocazia de a fi testati gratuit pentru prezenta virusului hepatitic C * Oamenii au raspuns pozitiv invitatiei spitalului * Echipa medicala a oferit sprijin celor care au primit rezultate pozitive
O campanie demarata la Iasi de conducerea Spitalului Elytis poate ajuta iesenii in diagnosticarea prezentei virusului hepatitei C. Ieri, 30 septembrie, toti cei care au dorit sa faca analize pentru depistarea acestui virus s-au prezentat la Spitalul Elytis, doar cu buletinul, fara bilet de trimitere, si au putut beneficia de analize gratuit.
„Astazi (ieri – n.r.) venim in sprijinul pacientilor din Moldova cu aceasta testare gratuita, pentru ca apoi sa ii putem include in tratamentul pentru aceasta boala cu consecinte deosebit de nefaste”, a declarat doctorul Daniel Timofte, directorul medical al Spitalului Elytis. Aceasta campanie este o premiera pentru Iasi, prima data cand un spital privat s-a implicat intr-un program de screeningpentru infectia cu virusul hepatitic C.
„A te implica intr-o astfel de campanie gratuita, la nivelul orasului Iasi este deosebit de important. Pacientul care are un rezultat pozitiv, va gasi sprijin in ceea ce priveste modalitatea de a face primii pasi pentru a manageria corect infectia. Va primi sfaturi, va sti ce analize sa faca si beneficiile pentru tratamentul cu sau fara interferon, pentru ca nu toti pacientii care au virusul hepatitic C sunt recomandati pentru noua terapie fara interferon. Exista pacienti care, in functie de rezultatele analizelor de laborator, se vor incadra pe esantionul terapeutic care vizeaza terapia standard”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, medic primar de boli infectioase.
Incidenta mare in regiunea de Nord-Est a Romaniei
In zona Moldovei, incidenta in ceea ce priveste cazurile de hepatita cronica cu virus C este in jur de 5 la suta, ceea ce o claseaza pe locul 2 in Romania, dupa Dobrogea, unde incidenta este de 7 la suta. In acest fel, Moldova depaseste incidenta medie pe tara, care este de 3.5 la suta. Importanta impactului infectiei cu virusul hepatitei C in zona Moldovei este data si de faptul ca exista un numar foarte mare de pacienti care nu au fost diagnosticati.
„In zona Moldovei in general, si pentru orasul Iasi, calea de transmitere cea mai frecventa a virusului este calea parenterala, cei care au primit sange in anii ’90, inainte de testarea sangelui in Centrele de Transfuzii pentru prezenta virusului hepatitic B,C si HIV, si de asemenea cei care au avut interventii chirurgicale inainte de ’90 sau manevre stomatologice in cabinete care nu sunt suficient controlate din punct de vedere epidemiologic”, a mai precizat prof. dr. Carmen Dorobat. Oamenii au venit in numar foarte mare, majoritatea afland de campanie de pe internet. „Dat fiind ca in familie am caz de hepatita, am zis sa vad, poate in ani mi s-a transmis, fratele a lucrat poate s-a taiat. De cand e el bolnav, nu mi-am facut niciodata testul si cand am vazut ca e gratuit, am zis sa vin pentru ca sunt pensionara. E foarte buna ideea, ar fi bine sa fie si pentru alte boli. Din pacate, nu prea e mediatizat, sa afle lumea”, a spus o femeie care astepta la rand pentru testarea virusului hepatitic C.
Articol complet şi Galerie Foto-Video: