Home  /  Boli   /  Situaţie îngrijorătoare în România în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor

Situaţie îngrijorătoare în România în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor

Obezitatea infantilă în ţara noastră ocupă, din păcate, locul al treilea în Europa. Practic în România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi.

Ca să vă daţi seama cât de îngrijorătoare este situaţia vă prezentăm datele unui studiu realizat de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care ne arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri. Această cifră reprezintă aproximativ 12% din totalul persoanelor care suferă de obezitate la nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de oameni.

Potrivit specialiştilor endocrinologi, obezitatea apare de la vârste foarte fragede, iar acest lucru se datorează creşterii consumului alimentar şi diminuării majore a efortului fizic, atât din punctul de vedere al activităţilor zilnice, care sunt desfăşurate mai mult în faţa calculatorului sau a televizorului, cât şi în ceea ce priveşte lipsa sportului din rutina zilnică sau, cel puţin, săptămânală.

Dupa cum bănuiam deja, alimentaţia din ţările civilizate, care este bogată în special în glucide si zaharuri, a dus la o creştere a populaţiei obeze, încât la ora actuală putem vorbi despre o globalizare a obezităţii. Marea problemă o reprezintă faptul că obezitatea cuprinde toate categoriile de vârstă, iar cele mai importante sunt categoriile de copii şi tineret, unde tulburările sunt mult mai severe decât în cazul adulţilor.

Dacă în trecut se vorbea despre infarct la vârste de 50-60 de ani, la ora actuală, infarctul la vârste de 15-20 de ani este destul de frecvent şi nu mai este ceva atât de surprinzător. De asemenea, pe lângă această tulburare, apar cele metabolice, caracterizate prin sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip I sau de tip II. Alt tip de tulburări apare în cazul sexualizării, pentru că sexualizarea este influenţată major de elementul ponderal, grăsimile fiind cele care alterează acest proces. La băieţi această sexualizare se face mult mai târziu şi aproape întotdeauna incomplet, la fete, din contră, pubertatea va fi mai rapidă. Toate aceste aspecte vor fi însoţite de tulburări de creştere.

Pe lângă toate acestea, obezitatea provoacă problemele clasice cum ar fi: procesele de arterosleroză, hipertensiunea arterială, cardiopatie ischemică. Toate aceste aspecte, care erau diagnostice pentru vârsta a treia, au devenit tot mai dese la vârstele tinere. Practic, specialiştii spun că nu există organ care să nu fie afectat de acest consum crescut de glucide.

Call Now Button