Sfecla roşie – un aliment extrem de benefic pentru organism
Este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poţi include în dietă. Sfecla roşie este foarte eficientă în curăţarea sângelui şi revitalizarea organismului, mai ales în anemii si convalescenţă. O singură porţie de sfeclă poate reduce tensiunea arterială, iar consumul pe termen lung te ajută să combaţi cancerul, reduce durerile artritice şi te ajută să pierzi în greutate. Iată câteva motive pentru a mânca sfecla roşie:
Reglează greutatea corporală
Poate că are gust dulce, dar o cană de sfecla roşie fiartă conţine numai 60 de calorii şi este plin de fibre. Acesta este un aliment perfect pentru controlul greutăţii. În plus, pe lângă zaharuri, sfecla vine cu o mulţime de substante nutritive şi fitochimicale.
Ajută creierul
Stimularea producţiei de hemoglobină, precum şi a circulatiei sangvine, în mod special în anumite zone ale creierului, sunt motivele pentru care unii cercetători susţin că sfecla roşie ajută şi la prevenirea degradării funcţiei cerebrale
Afrodisiac natural
Una dintre primele utilizări cunoscute ale sfeclei a fost aceea de afrodisiac, vechii romani folosind-o în acest sens. După cum s-a menţionat mai sus, nitraţii din sfeclă cresc fluxul de sânge. Creşterea fluxului sanguin în zonele genitale îmbunătăţesc erecţia. Sfecla conţine cantităţi mari de bor, care este direct legat de producţia de hormoni sexuali.
Conţine antioxidanţi puternici
Antioxidanţii sunt universal recunoscuţi drept salvatori ai celulelor, la toate vârstele. Sunt substanţe chimice care neutralizează alte substanţe periculoase patrunse în organism – radicalii liberi de oxigen care atacă permanent şi deteriorează celulele organismului, favorizând apariţia bolilor.
Sfecla este o bună sursă de antioxidanţi cunoscuţi, cum ar fi vitamina C şi mangan, dar şi antioxidanţi mai puţin cunoscuţi care le conferă adevarata lor valoare. Este vorba de betalaine – care dau culoarea sfeclei şi care au numeroase beneficii: previn cancerul, diabetul, bolile de inimă şi inflamaţiile.
Luptă împotriva cancerului
Potrivit unor studii stiinţifice, consumul de sfeclă poate fi unul dintre mijloacele utile pentru a preveni cancerul pulmonar şi de piele. Alte studii au arătat că sucul de sfeclă inhibă nitrozaminele, compuşi care cauzează cancerul.
Detoxifică ficatul
Betaina susţine detoxifierea la nivelul ficatului, prin stimularea producţiei unor enzime cu rol detoxifiant precum superoxid-dismutaza şi glutaţionul.
Antioxidanţii din sfecla sprijină ceea ce se numeşte faza a doua de curăţare. În această fază, substanţele toxice nedorite sunt combinate chimic cu un grup mic de nutrienţi. Această combinaţie neutralizeaza toxinele si ajuta la eliminarea acestora prin urina.
Reduce tensiunea arterială
Nu întâmplător sfecla are această splendidă culoare de roşu intens. Pentru calitatea sângelui şi sănătatea inimii şi a vaselor sangvine, consumul de sfeclă este o adevărată binecuvântare. La multe persoane cu hipertensiune, sfecla roşie poate ajuta la reglarea acesteia într-un timp foarte scurt.