Home  /  Boli   /  Semnele şi simptomele varicelei
a

Semnele şi simptomele varicelei

Varicela sau vărsatul de vânt, cum mai este numit în popor, este o boală infecţioasă caracterizată prin febră şi erupţii cutanate. Este o boală virală comună cauzată de virusul Varicella Zoster, transmis prin tuse şi strănut. Se caracterizează prin febră uşoară şi simptome de răceală, incluzând gâtul dureros, urmate de o erupţie cutanată ce apare după o zi sau două.

Fiind o boală deosebit de contagioasă, se transmite foarte uşor între membrii familiei şi între colegii de scoală prin particulele de aer, picăturile de secreţii în aerul expirat sau prin contactul cu lichidul pustulelor. Indirect se poate transmite prin atingerea articolelor de îmbrăcăminte ale unei persoane infectate cu varicelă, articole care au luat contact cu lichidul eliberat prin spargerea maculelor de lichid.

Varicela apare mai ales în cazul copiilor cu vârstă mai mică de 10 ani, cu precadere la sfârşitul iernii şi primăvara.

Care sunt semnele şi simptomele varicelei?

La început boala debutează cu simptome de răceală, iar la o zi sau două îi apar pe piele nişte pete. La început apar ca nişte aglomerări plane roz sau roşiatice pe faţă, scalp, piept, burtă şi spate. Petele se transformă în pustule cu lichid, fiind foarte asemanatoare coşurilor sau inţepăturilor de insecte, provocând mâncărimi puternice. Aceste bubiţe se vor sparge şi vor forma o crustă gălbuie la suprafaţa pielii, apoi apar pete noi pentru trei-patru zile de la spargerea primei serii de bubiţe. Nu lipseşte febra uşoară cuprinsă între 37.7 – 38.8 grade Celsius, însoţită şi de frisoane. Mai pot apărea dureri de muşchi şi articulaţii dar şi dureri de cap.

Copiii pot avea febră uşoară, se vor simţi moleşiţi şi cu durere de cap, deşi unii dintre ei nu acuză niciun disconfort. Unii copii prezintă şi bube în cavitatea bucală sau pe organele genitale.

Perioada contagioasă a varicelei este de două zile înainte de apariţia bubelor şi până la spargerea tuturor pustulelor, adică o săptămână mai târziu. Varicela este deosebit de contagioasă şi este recomandabil ca persoana in cauză să fie ţinută acasă şi izolaă în această perioadă, mai ales de fraţii săi nevaccinaţi. Perioada de incubaţie a acestui virus variază între unsprezece şi douăzeci şi patru de zile. Odată facută boala, copilul capătă automat imunitate la virus pentru întreaga viaţă.

Este recomandabil să chemaţi doctorul pentru orice erupţie la suprafaţa pielii, mai ales dacă cel mic are febră, dureri de cap şi disconfort. Varicela se confirmă atunci când doctorii identifică petele în toate cele trei stadii ale lor: aglomerări roz, pustule cu lichid şi crustă galbuie.