Home  /  Nutriţie   /  Saţietatea este percepută abia după 15 minute după ce mâncăm

Saţietatea este percepută abia după 15 minute după ce mâncăm

Este foarte important să ştim că saţietatea nu se instalează imediat după ce mâncăm. Organismul nostru are nişte mecanisme extrem de importante care trebuie înţelese pentru a mânca corect şi pentru a nu avea probleme cu greutatea.

Specialiştii spun că avem nevoie, în medie, de 15 minute pentru a ne simţi sătui, deoarece cam de atât timp are nevoie mâncarea ca să străbată intestinul subţire şi să ajungă în colon (intestinul gros). Multă lume ştie că semnalul saţietăţii vine de la creier cu întârziere dar puţini ştiu că nu creierul e de vină. Mâncarea din gură ajunge în stomac şi apoi avansează prin intestine până în colon. La contactul alimentelor cu pereţii colonului se declanşează secreţia de peptid (PYY) care trimite semnalul la creier că ajunge, e suficientă mâncare. Mai plastic spus, până nu se umple intestinul nu simţi că te-ai săturat.

Astfel trebuie să ţinem cont de acest mecanism, altfel riscăm să mâncăm zilnic peste măsură şi astfel să adunăm calorii peste calorii, care ne fac apoi să avem probleme mari de greutate şi nu numai. O soluţie este să facem o pauză lungă între felurile de mâncare, să mâncăm lent şi să consumăm cât mai multe fibre din legume, fructe şi cereale integrale.

Orice mâncaţi, fie că e un iaurt sau o supă sau orice altceva, duce la secreţie de PYY după aproximativ 15 min. Orice masă dă saţietate dacă avem răbdare să aşteptăm. Fibrele pe de altă parte accelerează tranzitul intestinal şi bolul alimentar ajunge mai repede în colon. Doar pe baza secreţiei de PYY apare saţietatea şi din păcate acest mecanism ancestral ne permite să mâncăm mai mult decât este nevoie.