Sângerările nazale pot ascunde boli precum hepatită sau leucemie
Sângerarea nazală este destul de comună, în special în rândul copiilor, bătrânilor şi a femeilor gravide, şi adeseori poate fi tratată la domiciliu, fără a apela la ajutorul medicului.
Cu toate acestea sângerările nazale nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde boli grave, din categoria celor autoimune sau hepatice.
Sângerarea nazală sau epistaxisul, aşa cum mai este numită, poate avea trei cauze. Prima este traumatismul. A doua cauză poate ascunde o afecţiune metabolică, iar cel mai adesea este vorba de hepatite, ciroze sau tumori. O altă afecţiune care se manifestă adesea prin epistaxis este leucemia.
Atunci când sângerările nazale sunt repetitive, într-o perioadă scurtă de timp, se recomandă vizitele la specialist. De multe ori însă, sângerarea nazală este mai degrabă prieten decât duşman.
Sângerarea nazală este ca o supapă de siguranţă. Astfel atunci când tensiunea de la nivelul capului, depăşeşte un anumit nivel, epistaxisul permite să iasă suprapresiunea astfel încât să nu pleznească vasele de sânge. Aşa se întâmplă de exemplu în cazul durerilor de cap urmate de sângerările nazale.
Pentru a opri astfel de sângerări nazale se ia o bucată de vată sau orice tip de material steril, se înmoaie intr-o soluţie specială şi apoi se pune în nas. Apoi cu degetul se apasă pe rană respectivă. Se ţine aşa patru – cinci minute, după care se poate scoate vata din nas.
Specialiştii atrag atenţia că poziţia cu mâna ridicată şi capul pe spate nu este tocmai recomandată. În acest caz nu se produce decât o relaxare a sistemului cardiovascular. Cu alte cuvinte tensiunea scade şi atunci sângerarea se poate opri.