Home  /  Boli   /  Rotavirusul – cea mai frecventă infecţie digestivă la copii

Rotavirusul – cea mai frecventă infecţie digestivă la copii

Rotavirusul este o infecţie digestivă care se transmite incredibil de uşor, fiindcă e nevoie de foarte puţine particule virale pentru a se declanşa, spre deosebire de alte boli. Majoritatea copiilor se infectează cu rotavirusul până la împlinirea vârstei de trei anişori. Există posibilitatea infecţiilor repetate cu tulpini diferite ale virusului, de aceea predomină un risc crescut de recurenţă a bolii în primii ani de viaţă ai copiilor.

După infecţii repetate cu tulpini diferite de rotavirus, copiii dezvoltă imunitate parţială la acest virus. Rotavirusul afectează în special copilaşii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi doi ani. Însă aproape toţi copii se infectează până la vârsta de cinci ani.

După cum specificam şi la începutul articolului, rotavirusul este extrem de contagios. Orice persoană poate face boala, iar virusul se răspândeşte cu uşurinţă mai ales în colectivităţi cu copii mici: creşe sau grădiniţe. Principalul mod de transmitere este prin fecale. Dacă micuţul tău atinge fecale contaminate sau locuri unde acestea au fost prezente, iar apoi duce mâna la guriţă atunci poate contracta virusul.

Copilul poate transmite virusul atunci când uită să se spele pe mânuţe înainte să mănânce sau după ce foloseşte toaleta. Atingerea oricărei suprafeţe contaminate cu rotavirus urmată de băgarea mânuţei în guriţă rezultă într-o infecţie cu acest virus. Virusul rămâne activ pe mâinile persoanelor timp de patru ore, pe suprafeţe uscate timp de zece zile, iar în zone umede timp de săptămâni întregi.

Simptome

Perioada de incubaţie cu rotavirus durează aproximativ două zile. Aşadar, simptomele încep să apară în decurs de două-trei zile de la contaminarea cu virusul. Manifestările bolii includ: febră, vărsături, diaree apoasă, crampe abdominale, rareori rinoree sau tuse.

Diareea apoasă este principalul simptom al bolii. Aceasta poate dura până la opt zile şi poate avea episoade multiple într-o singură zi. Din cauza diareei acute există riscul deshidratării copilului. Dacă aceasta este severa poate conduce la deces. Ea este considerată o complicaţie a infecţiei cu rotavirus şi se manifestă astfel: letargie, piele uscată, absenţa lacrimilor la plâns, gura uscată şi lipicioasă, senzaţie de sete, ochi înfundaţi în orbite.

Este indicat să mergi de urgenţă cu micuţul la medic dacă observi că manifestă simptome ale deshidratării sau ale infecţiei cu rotavirus. Simptomele persistă cam trei-nouă zile. Imunitatea căpătată în urma infecţiilor recurente cu rotavirus nu este completă. Însă îmbolnăvirile ulterioare sunt moderate, iar simptomele sunt uşoare.

 

Call Now Button