Home  /  Nutriţie   /  Rolul dietei în tratamentul Sindromului Ovarelor Polichistice

Rolul dietei în tratamentul Sindromului Ovarelor Polichistice

Incidenţa Sindromului Ovarelor Polichistice

  • Una dintre cele mai frecvente patologii endocrine
  • Estimată a afecta până la 10% dintre tinerele cu vârsta <20 ani;

Fiziopatologia Sindromului Ovarelor Polichistice

  • Implica hiperstimularea ovariană;
  • Formarea chisturilor ovariene cu proliferarea celulelor tecale, secretante de androgeni;
  • Hiperandrogenismul determină modificări metabolice;

Hiperinsulinismul închide cercul vicios, stimulând proliferarea chisturilor ovariene şi anovulaţia cronică.

 

Tabloul clinic include:

– manifestări ale excesului relativ de hormoni androgeni: acneea, hirsutismul (creşterea în exces a părului – se evaluează conform unui scor specific pe regiuni care în mod fiziologic nu prezintă pilozitate);

– tulburări ale ciclului menstrual: durată mai mare a ciclului menstrual > 35 -40 de zile, dureri la menstruaţie (dismenoree), flux menstrual crescut (tahimenoree);

– exces ponderal – creştere în greutate

 

Relaţia dintre dietă şi Sindromul Ovarelor Polichistice este una foarte strânsă, fiind implicată insulinorezistenţa ca factor predispozant şi agravant, dar şi statusul pro-inflamator cronic:

 

Principii de tratament în Sindromul Ovarelor Polichistice:

  • Dietoterapie, scăderea ponderală şi exerciţiul fizic – vor contribui la diminuarea insulinorezistenţei periferice
  • Tratamentul specific al hiperandrogenismului;
  • Tratamentul anovulaţiei /stimulatori ai ovulaţiei – în tratamentul infertilităţii

 

Rolul dietei în tratamentul Sindromului Ovarelor Polichistice:

Studii care evaluează impactul dietei asupra parametrilor hormonali la pacienţii cu PCOS;

– Recomandări de dietoterapie precise, ţintesc mecanismul sintezei hormonilor androgeni, dar şi starea de inflamaţie cronică asociată PCOS;

– în prim plan se află recomandările de scădere în greutate: dieta hipocalorică, urmată de scădere ponderală chiar şi uşoară: 4-5 kg se însoţeste de amelioarea clinic-biologică în Sindromul Ovarelor Polichistice;

– Numeroase studii clinice susţin dieta hipoglucidică pentru ameliorarea parametrilor clinici şi hormonali; Dieta hipoglucidică presupune reducerea semnificativa a: alimentelor şi băuturilor dulci, cereale, pâine, alcool dar şi cartofi, orez sau paste;

Recomandări de dietoterapie în tratamentul acneei juvenile:

– un element clinic important, asociat de multe ori Sindromului Ovarelor Polichistice şi care constituie o reală problemă estetică şi socială este acneea;

– dieta are un rol important şi în controlul acestei manifestări, alături de tratamentul specific recomandat de dermatolog şi endocrinolog.

Câteva dintre recomandările dietetice sunt:

De evitat:

– glucidele simple, rafinate;

– produşii de glicare avansată – ce implică alimente procesate, gătite, prăjite; sunt demonstrate în multe studii efectele benefice asupra evoluţiei sindromului ovarelor polichistice în cazul limitării aportului acestor produşi de glicare avansată.

– evitarea cerealelor ce conţin gluten – întrucat întreţine statusul inflamator cronic;


 

Se recomandă consumul de:

– peşte oceanic: având conţinut crescut de acizi graşi omega 3, omega 6 cu rol de reducere a inflamaţiei;

– seminţe de floarea soarelui, avocado – conţin vitamina E, cu rol anti-inflamator;

– aport suficient de apă: hidratarea este importantă pentru piele;

– orezul brun, quinoa – prin cantitatea mare de fibre şi vitamine din grupul B;

– ceapa şi usturoiul au efecte antiseptice sistemice, prevenind suprainfectarea leziunilor cutanate;

– creşterea consumului de fructe şi legume: conţin oligominerale şi vitamine;

 

Referinţe bibliografice:

McCartney CR, Marshall JC. N Engl J Med 2016;375:54-64;

BMJ 2016;353:i2716 http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i2716;

www.nhs.uk/conditions/Polycysticovarian-syndrome

 

Dr. Ioana Hristov – Medic specialist endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice
ELYTIS Hospital Iaşi