Home  /  Nutriţie   /  Ridichile şi pătrunjelul formează un scut împotriva îmbolnăvirilor

Ridichile şi pătrunjelul formează un scut împotriva îmbolnăvirilor

Patrunjelul este unul dintre cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele şapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, scorţişoară, şofran, salvie şi ardei roşu iute.

De la pătrunjel se consumă atât frunzele, cât şi rădăcina. Aceasta din urmă, deşi are unele dintre caracteristicile morcovului, nu este la fel de bogată în betacaroten.

Sezonul de patrunjel proaspăt şi ridichi de grădină se apropie, ambele legume fiind importante surse de vitamina C. Vitamina C este foarte importantă pentru păstrarea imunităţii corporale. Într-o varietate de sortimente, cu frunze creţe sau simple, de un verde mai închis sau mai deschis, pătrunjelul ne oferă atât frunzele, cât şi rădăcina. Vitamina C este depozitată în frunze, în timp ce radacina are betacaroten.

Potrivit nutriţioniştilor, prin preparare termică sau uscare, frunzele de pătrunjel pierd mare parte din conţinutul de vitamina C, astfel că este important să le mâncăm în stare proaspătă. În bucătăria mediteraneană şi nu numai frunzele de patrunjel amestecate cu suc de lămâie sunt consumate ca salată. Cumarinele conţinute previn formarea anormală a cheagurilor de sânge.

Ridichile fac parte din aceeaşi familie cu mustarul, fiind de două tipuri: cele roşii, recoltate primăvara şi cele albe sau negre, de origine orientală, respectiv, spaniolă, recoltate iarna. Pe lângă conţinutul foarte bogat în vitamina C ridichile mai au şi fitonutrienţi implicaţi în prevenirea cancerului.

Call Now Button