Home  /  Boli   /  Retinoblastomul – o formă de cancer des întâlnită la copii

Retinoblastomul – o formă de cancer des întâlnită la copii

Din păcate în ultimile decenii au apărut din ce în ce mai multe cazuri de diferite tipuri de cancer care afectează copiii.

Retinoblastomul este o tumoare malignă localizată în stratul celulelor retiniene ale ochiului. Este tipul de cancer de ochi cel mai des întâlnit la copii. De obicei, apare înainte de vârsta de cinci ani şi se poate manifesta la unul sau ambii ochi. În unele cazuri, boala este ereditară. Retinoblastomul reprezinta 3-4% din totalul cazurilor de cancer întâlnite în copilarie. Aproximativ 1 din 15.000 de copii va fi diagnosticat cu acest tip de cancer.

Semne şi simptome

Printre principalele semne şi simptome întâlnite la acest tip de cancer se numără: culoarea albicioasă în porţinuea din spatele pupilei, strabismul, scăderea acuităţii vizuale şi iritaţie persistentă a ochilor.

Totuşi, simptomul relevant este culoarea albicioasă a pupilei, în loc de culoarea închisă, normală. Orice parinte trebuie să meargă la medicul oftalmolog cu micuţul sau dacă acesta manifestă oricare din semnele prezentate mai sus. În cazul în care specialistul detectează anomalii, va examina amanunţit copilul, sub anestezie. Retinoblastomul se poate trata prin intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie.