Home  /  Boli   /  Prolapsul uterin – cauze şi simptome

Prolapsul uterin – cauze şi simptome

Prolapsul uterin reprezintă coborârea uterului din poziţia sa fiziologică şi alunecarea sa în vagin, în grade diferite, uneori ajungându-se la exteriorizarea sa. Fenomenul face parte dintr-o patologie mai complexă, care se referă la pierderea poziţiei normale a organelor pelvine (vezica urinară, uretră, uter, vagin, intestin subţire, rect), care apasă şi apoi proemină în vagin, cu tulburările funcţionale asociate.

Simptomele sunt deranjante pentru femeie şi pot determina complicaţii, în afara problemelor medicale ducând la frustrări şi alterarea vieţii sociale şi intime.

Simptome

În unele cazuri incipiente, simptomele sunt inexistente, însă pe măsură ce uterul alunecă poate ajunge în poziţii în care poate exercita presiune pe vezica urinară sau intestine, cauzând o varietate de simptome precum: senzaţia de presiune în pelvis, durere în pelvis şi/ sau în abdomenul inferior, durere pe parcursul actului sexual, apariţia ţesutului în afara vaginului, infecţii recurente ale vezicii urinare, constipaţie, dificultate de a urina, incontinenţă urinară.

Simptomele se pot agrava în timpul mersului pe jos sau statului în picioare, acest lucru datorându-se presiunii exercitate de gravitate asupra muşchilor pelvieni.

Cauze

Uterul este ancorat de pelvis prin intermediul unui grup de muşchi şi ligamente. Cu cât aceste structuri se slăbesc, devin inapte de a menţine în poziţie anatomică uterul iar acesta începe să se deformeze şi să alunece.
Factorii care ar putea influenţa slăbirea muşchilor pelvieni sunt următorii: pierderea tonusului muscular ca rezultat al îmbătrânirii, leziunile provocate în timpul naşterii, obezitatea, constipaţia cronică, tusea cronică.

Prolapsul uterin apare cel mai adesea la femeile care au mai mult de o naştere naturală. Uneori prolapsul uterin se produce în timpul menopauzei când hormonii ce reglează ciclul ovarian dispar, unii dintre aceşti hormoni ajutând la menţinerea tonusului muşchilor pelvieni.