Home  /  Boli   /  Problemele renale cresc riscul atacului de cord

Problemele renale cresc riscul atacului de cord

Deşi aparent pare să nu aibă vreo legătură, specialiştii au ajuns la concluzia că rinichii ce nu funcţionează cum trebuie, cresc riscul de infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, arteriopatie periferică şi moarte precoce.

Rezultatele unui studiu realizat de către cercetători au indicat că pentru evaluarea sănătăţii inimii trebuie pornit de la determinarea nivelului şi a eventualelor alterări în timp a funcţiei renale a pacienţilor.

Cercetătorii au realizat o testare a funcţiei renale la un eşantion de pacienţi în vârstă, prin intermediul Cistatinei C, un inhibitor de protează cisteinică. Timp de şapte ani, acestora le-au fost analizate modificările survenite la nivelul funcţiei renale, care au fost corelate ulterior cu incidenţa cazurilor de insuficienţă cardiacă, infarct şi arteriopatie periferică monitorizată pe parcursul următorilor opt ani.

Practic, la pacienţii la care s-a înregistrat un declin rapid al funcţiei renale a fost detectată o creştere de 32% a riscului de decompensare cardiacă, o creştere cu 48% a riscului de a suferi un atac de cord şi o creştere cu 67% a riscului de a dezvolta o arteriopatie periferică.

Call Now Button