Home  /  Boli   /  Principalele cauze pentru care te simţi mereu obosit

Principalele cauze pentru care te simţi mereu obosit

Fiecare dintre noi am trecut prin perioade în care am fost obositi şi lipsiţi de vlagă, însă atunci când acest aspect se generalizează trebuie să luăm măsurile necesare pentru a rezolva problema. Nu doar lipsa somnului poate fi de vină. Sunt anumite lucruri mărunte care îţi consumă energia sau contribuie la starea de extenuare fizică şi psihică.

Iată câteva obiceiuri care ne sfarsesc de energie:

Sari peste micul dejun

Atunci când te trezeşti, ai nevoie de combustibil, adică de micul dejun. Dacă vei sari peste el, în curând te vei simţi lipsită de energie. Micul dejun, spun specialiştii, are un rol important în a da un restart metabolismului. E evident important să ai parte de un mic dejun sănătos care săincludă cereale integrale, protein de bună calitate şi grăsimi sănătoase ( un smoothie de fructe îmbogăţit cu pudră de protein, lapte degresat sau ouă cu 2 felii de pâine toast şi un iaurt degresat sau cereale cu lapte şi câteva fructe).

Renunţi la exerciţiile fizice

Dacă nu îţi faci exerciţiile în ziua în care eşti obosit, acest fapt va “lucra” împotriva ta. Un studiu realizat la Universitatea din Georgia pe oameni sănătoşi care au început să facă un program de exerciţii uşoare de 20 de minute timp 3 zile pe săptămână a arătat că aceştia s-au simţit mai puţin obosiţi după 6 săptămâni. Exerciţiile regulate îmbunătăţesc forţa şi rezistenţa, ajută aparatul cardio respirator să lucreze mai eficient şi oferă oxigen şi nutrienţi ţesuturilor. Aşa că data viitoare când eşti tentat să sari peste rutina zilnică de exerciţii, nu te lăsa dus de val şi încearcă să faci măcar o plimbare.

Nu bei suficientă apă

Chiar şi atunci când eşti doar uşor deshidratat – de exemplu cu doar 2% mai puţin decât necesarul de lichide al organismului – acest fapt îşi pune amprenta pe nivelul tău de energie. Deshidratarea cauzează o reducere în  volumul sângelui, făcându-l mai dens. Ceea ce determină inima să pompeze mai puţin eficient, reducând viteza cu care oxigenul şi nutrienţii ajung în muşchi şi la organe. Aşadar, nu neglija cele 8 pahare de apă pe zi.

Deficienţa de fier

O deficienţă de fier te face să te simţi slăbit, te iriţi uşor şi nu te poţi concentra. Te face să te simţi obosit deoarece nivelul de oxigen care circulă prin celule şi muşchi este scăzut. E nevoie să creşti nivelul de fier din organism şi pentru a scădea riscul de anemie. Ai grijă ca în alimentaţia ta să existe frunze verzi, fasole, tofu, ouă, vegetale, nuci, unt de arahide şi neapărat alimente bogate în vitamina C, pentru o ami bună absorbţie a fierului. Trebuie neapărat să afli şi care este cauza nivelului scăzut de fier din organism, pentru că lipsa acestui element din corpul tău poate ascunde o afecţiune gravă.