Home  /  Boli   /  Primele simptome ale cancerului de colon şi modul în care poate fi depistat

Primele simptome ale cancerului de colon şi modul în care poate fi depistat

Din păcate, în ultimii ani, incidența cancerului de colon a avut o creștere alarmantă, regăsindu-se, din ce în ce mai des, în rândul tinerilor. Cancerul colorectal se instalează pe fondul stresului, al unui stil de viață dezordonat și al unui regim de alimentație defectuos. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 700.000 de decese anual.

Dacă este depistat într-un stadiu incipient şi este tratat corespunzător, cancerul de colon poate fi vindecat. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, medicii recomandă tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie.

De asemenea, colonoscopia poate fi efectuată şi de persoanele mai tinere care au un risc crescut de a dezvolta aceasta bolă. Prin testare regulată, polipii precanceroşi pot fi evidenţiati şi eliminaţi, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariţiei acestei boli.

Din păcate, cancerul de colon debutează de cele mai multe ori asimptomatic, însă pe măsură ce evoluează, iar formaţiunea tumorală creşte, apar tulburari digestive care se manifestă prin simptome diferite.

Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără: schimbarea tranzitului intestinal obişnuit (diaree, constipaţie sau alternanţa de constipaţie cu diaree), scaune mai puţin consistente decât de obicei, prezenţa sângelui în scaun (fie roşu aprins, fie roşu foarte închis sau negru), sângerare rectală, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere în greutate, senzaţie accentuată de oboseală.

După cum spuneam şi în rândurile de mai sus, persoanele cu vârsta peste 50 de ani şi cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul întâi (părinţi, fraţi, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile să dezvolte această boală, mai ales în cazul în care afecţiunea a fost diagnosticată la o vârstă tânără.

În cazul în care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare. Astfel, aceste persoane trebuie să aibă o grijă deoasebită în ceea ce priveşte activitatea fizică, o alimentaţie sănătoasă şi bineînţeles, să efectueze controale de rutină, mai des decât cele care nu au în familie astfel de cazuri.