Poluarea atmosferică duce la apariţia diabetului
Conform statisticilor, diabetul afectează mai mult de 420 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind una dintre cele mai răspândite boli la nivel global. Până acum se ştia faptul că principalele cauze ale apariţiei diabetului includ o dietă nesănătoasă, un stil de viaţă sedentar şi obezitatea.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că poluarea aerului, chiar şi la niveluri considerate inofensive, produce şi ea un risc crescut de apariţie a diabetului la nivel global.
Practic, cercetătorii susţin faptul că, prin reducerea poluării se poate diminua şi numărul cazurilor de diabet, mai ales în ţările foarte poluate precum India, dar şi în ţările mai puţin poluate precum Statele Unite.
Pentru a evalua poluarea aerului, cercetătorii au analizat particulele mici de praf găsite suspendate în aer. Acestea pot intra în plămâni şi în sânge, contribuind la apariţia unor condiţii severe precum boli cardiovasculare, cancer şi boli de rinichi.
În ceea ce priveşte diabetului, poluarea contribuie la reducerea insulinei şi la declanşarea inflamaţiei, împiedicând corpul să transforme glucoza din sânge în energia de care are nevoie organismul pentru a menţine sănătatea.
Oamenii de ştiinţă estimează că poluarea a contribuit la 3,2 milioane de cazuri de diabet la nivel global în 2016, ceea ce reprezintă circa 14% din toate cazurile noi de diabet la nivel global.