Home  /  Boli   /  Poliartrita reumatoidă poate scurta viaţa bolnavului cu până la zece ani

Poliartrita reumatoidă poate scurta viaţa bolnavului cu până la zece ani

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator, care netratată duce la scurtatea vieţii bolnavului, în medie, cu cinci – până la zece ani, spun specialiştii. În România, spre exemplu, 200.000 de persoane sunt afectate de această boală, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii.

Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. Astfel, sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, fiind, dincolo de o problemă medicală, şi una socială.

Medicii specialişti afirmă că sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii, dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii.

După cum spuneam, boala poate să scurteze viaţa bolnavului, iar acest spect este posibil datorită faptului că afecţiunea poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme. Netratată corespunzător boala poate afecta şi alte organe precum inima, plamânii sau rinichii.

Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul de complicaţii renale, neurologice sau de afecţiuni maligne (leucemie, mielom multiplu), explică medicii.

Chiar dacă poliartrita evoluează diferit de la o persoană la alta, cu un tratament adecvat procesul de evoluţie a bolii este încetinit considerabil, durerea este diminuată, iar riscul de afectare permanentă a articulaţiilor devine mai mic.

Alături de respectarea schemei de tratament prescrise de reumatolog, unii factori care ţin de stilul de viaţă, precum alimentaţia şi activităţile fizice, sunt deosebit de importanţi în menţinerea unei vieţi normale. Activitatea fizică este deosebit de importantă, fiind demonstrat faptul că astfel sunt reduse durerile şi stările de oboseală şi, de asemenea, creşte flexibilitatea şi puterea muşchilor.

De asemenea, păstrarea greutăţii corporale şi urmarea unei diete echilibrate reduc durerile şi pot preveni o parte din dizabilităţile pe care le provoacă poliartrita reumatoidă.

Specialiştii recomandă consumul de peşte (somon, ton, hering, macrou, halibut) pentru conţinutul de acizi graşi Omega 3 şi al produselor bogate în vitamina D (creveţi, seminţe de floarea soarelui, ouă, lapte şi iaurt îmbogăţite cu viatmina D). Legumele şi fructele organice şi uleiul de măsline extravirgin sunt, de asemenea, recomandate. În schimb, trebuie reduse din alimentaţie sarea, produsele lactate precum brânzeturile grase, făina albă, carnea (mai ales cea bogată în grăsime) şi grăsimea saturată (inclusiv uleiurile hidrogenate).

Call Now Button