Plămânii porcilor ar putea fi compatibili cu organismul uman
De-a lungul timpului savanţii au încercat în repetate rânduri transplantul de organe de la alte mamifere la oameni, însă, din păcate, nu au obţinut rezultate bune, din cauza diferenţelor genetice care provoacă respingerea transplantului de către corpul uman.
Specialiştii vor întreprinde cercetări în vederea obţinerii unor plămâni de porc modificaţi genetic, astfel încât să fie compatibili cu organismul uman. Dacă va reuşi, acest fapt ar rezolva în bună măsură problemele legate de transplanturile de plămâni, salvând vieţile multor oameni cu boli pulmonare foarte grave.
Dacă ne raportăm la timpul prezent, cererea de organe pentru transplant depăşeste cu mult numărul organelor disponibile, ceea ce face ca prea puţini oameni să poată beneficia de această soluţie salvatoare. Ca să vă faceţi o idee, numai în Statele Unite ale Americii, aproximativ 400.000 oameni mor în fiecare an din cauza unor boli pulmonare fatale, numai 2.000 fiind salvaţi prin transplanturi de plămâni.
La oameni, porci şi alte specii de mamifere, genomul este identic în proporţie de aproximativ 90%. Astfel, crearea organelor de porc umanizate ar putea rezolva în bună măsură această problemă.
Marea provocare a cercetătorilor este să identifice ce caracteristici ale genomului, specifice porcului, ar putea fi modificate, astfel încât să facă plămânii de porc compatibili cu organismul uman, eliminând deosebirile genetice care ar putea duce la respingerea transplantului.
Proiectul este de lungă durată, iar dacă totul merge bine, cercetătorii ar putea furniza celulele de porc umanizate în câţiva ani, dar testele clinice pentru verificarea siguranţei folosirii organelor umanizate pentru transplant la oameni vor dura mult mai mult.